Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Ντέιβιντ Πιρς: Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ

pirs tsipras
Η Ουάσιγνκτον έστειλε μήνυμα στην Αθήνα ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με το ΔΝΤ, μέσω δήλωσης του Αμερικανού πρέσβη στην χώρα μας.

Ο Αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Πίρς είχε επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς της κυβέρνησης έχοντας στο πλευρό του ,τον βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. H συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τον κ. Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει τις ευχαριστίες του για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Προέδρο Μπάρακ Ομπάμα.
Στην διάρκειά της συνάντησης, ο κ. Πίρς συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την εκλογή του, για την έλευση του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ενημερωθούν για το οικονομικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και για τη γενικότερη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο κ. Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε στον κ. Πιρς τη στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, Κύπρο, Ουκρανία, Συρία, καθώς και για το ISIS (Τζιχαντιστές). Επιπρόσθετα, εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον που αλλάζει.
Ο Ντέιβιντ Πιρς τόνισε σε δήλωσή του: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελληνική Κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ»
Παράλληλα εξέφρασε την άποψη, πως για να μπορέσει η χώρα να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανέλθει στην ευημερία θα πρέπει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που να την καθιστούν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα έχει ως εξής:
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντέηβιντ Ντ. Πιρς συνάντησε τις τελευταίες δυο μέρες τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Κ. Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο Πρέσβης κ. Πιρς συνοδευόταν στις συναντήσεις του με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, και τους Υπουργούς κ.κ. Σταθάκη, και Βαρουφάκη από τον Βοηθό Υφυπουργό κ. Νταλήπ Σινγκ από το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Σινγκ, ο οποίος έχει ξαναεπισκεφθεί την Ελλάδα, βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να έχει συναντήσεις γνωριμίας με τους αρμόδιους για την οικονομική πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ο Πρέσβης κ. Πιρς συζήτησε σημαντικά διμερή και περιφερειακά ζητήματα με τους Έλληνες αξιωματούχους. Αναγνώρισε τις σημαντικές θυσίες που έχουν γίνει από τον Ελληνικό λαό, τονίζοντας ταυτόχρονα τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, ώστε η χώρα να μπορεί να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανέλθει στην ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου