Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Το κύκλωμα των φαρμάκων / Ποιοι εμπλέκονται στην υπόθεση εξωσωματικής γονιμοποίησης

image




Μαιευτήρες και κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φαρμακαποθήκες και μια εταιρεία εμπορίας φαρμάκων και ιατρικών ειδών με έδρα το Λονδίνο και παραρτήματα σε Βουλγαρία και Ελλάδα φέρονται ότι εμπλέκονται στη μεγάλη απάτη στον χώρο του φαρμάκου, υπόθεση που έφερε στο φως πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κεντρικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος έχει 53χρονη υπήκοος Τουρκίας, η οποία μεσολαβούσε για την παράνομη εισαγωγή στην Ελλάδα φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η 53χρονη ζει στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποιούσε τις επαφές με τους Τούρκους «συνδέσμους» με τη βοήθεια 48χρονου Ελληνα, που διαμένει στην Κομοτηνή. Αντίστοιχα, ρόλο χρηματοδότη για τις αγορές των φαρμακευτικών σκευασμάτων είχε ο 38χρονος ιατρικός επισκέπτης Ε.Π., ο οποίος διαμένει στην Καλαμαριά και περιγράφεται από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ως ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος.
Από την άρση απορρήτου στα κινητά τους τηλέφωνα προέκυψε ότι το φθινόπωρο εισήγαγαν στην Ελλάδα φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης (Cetrotide, Gonal, Monepur, Menogon κ.ά.) τα οποία στη συνέχεια διέθεταν σε κλινικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πωλούσαν τα σκευάσματα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που όριζε ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων δίχως να καταβάλλουν φόρους και δασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κύκλωμα διέθεσε στην αγορά σκευάσματα αγορασμένα από την Τουρκία μόνον αφ’ ότου ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την αύξηση της τιμής τους, ενδεικτικά από τα 20 στα 85 ευρώ («Gonal») και αντίστοιχα από 185 ευρώ στα 306 («Menopur»).
Συμφωνία με κλινικές Τις επαφές με τις κλινικές για λογαριασμό του κυκλώματος έκανε 51χρονη συνεργάτις του ιατρικού επισκέπτη, η οποία φέρεται να διαμένει στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2012, η 51χρονη ήρθε σε επαφή με τους επικεφαλής δύο κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Χαλάνδρι. Από την απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συνομιλιών προέκυψε ότι το κύκλωμα συμφώνησε (προφορικά τουλάχιστον) να προμηθεύσει με φάρμακα από την Τουρκία τη μία από τις κλινικές. Κάτι αντίστοιχο επαναλήφθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου η 51χρονη και ένας φαρμακοποιός που διατηρεί κατάστημα σε κεντρικό δρόμο της συμπρωτεύουσας μεσολάβησαν για την πώληση σκευασμάτων αξίας 4.600 ευρώ σε κλινική της Θεσσαλονίκης, που ανήκει σε δύο αδέλφια - μαιευτήρες.
Ακόμα, ο 38χρονος ιατρικός επισκέπτης και «εγκέφαλος» του κυκλώματος, η 53χρονη συνεργάτις του, υπήκοος Τουρκίας και ο «μεσάζων» στην Κομοτηνή αποκαλύπτεται ότι σχεδίαζαν να παραγάγουν απομιμήσεις του αντικαρκινικού φαρμάκου «Αlimta» στην Τουρκία. Εψαχναν για τον σκοπό αυτό συσκευασίες, φυλλάδια και φιαλίδια που να προσομοιάζουν με το πρωτότυπο φάρμακο. Το κύκλωμα φέρεται αρχικά να παρήγγειλε 1.000 συσκευασίες.
Προκύπτει ακόμα ότι η 53χρονη σε συνεργασία με τον 38χρονο συνεργό της αγόραζαν από φαρμακεία κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σκευάσματα (έδιναν προμήθεια 1,5% επί της αξίας των φαρμάκων) τα οποία παράνομα εμπορεύονταν στο εξωτερικό. Το κύκλωμα συγκέντρωνε τα σκευάσματα από τα φαρμακεία και στη συνέχεια τα παρέδιδε σε γυναίκα, υπάλληλο φαρμακαποθήκης με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Εκείνη με τη σειρά της (συγκαταλέγεται μεταξύ των συλληφθέντων) έδινε τα φάρμακα σε γυναικολόγο, εκπρόσωπο εταιρείας με έδρα το Λονδίνο (όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της) και παραρτήματα σε Βουλγαρία και Ελλάδα. Σε συνεννόηση με τους υπευθύνους δύο φαρμακαποθηκών, εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια προκειμένου να εξασφαλίζουν παραστατικά έγγραφα για τις παράνομες εξαγωγές τους. Για τον ίδιο λόγο είχαν συστήσει μονοπρόσωπη ΕΠΕ με στοιχεία που, όπως αποδείχθηκε, αντιστοιχούν σε γυναίκα, μόνιμο κάτοικο... Αργεντινής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 38χρονος ιατρικός επισκέπτης υπέδειξε, μετά τη σύλληψή του, διάσημους μαιευτήρες των Αθηνών, τους οποίους, όπως υποστήριξε, προμήθευε με φάρμακα από Τουρκία.
 Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι η ζημία που προκάλεσε το κύκλωμα στο ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ τα φάρμακα οι γιατροί τα έφερναν παράνομα από την Τουρκία χωρίς να έχουν περάσει από έλεγχο του ΕΟΦ. Μέχρι σήμερα πάντως από το ΣΔΟΕ έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 250 φαρμακεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Ρόδο, καθώς και τέσσερις μεγάλες φαρμακαποθήκες. Οι έλεγχοι γίνονται είτε μόνο από το ΣΔΟΕ, είτε με μεικτά συνεργεία του ΣΔΟΕ της ΕΛΑΣ και της Επιθεώρησης Υγείας. Διαπιστώθηκε ότι έλληνας γιατρός, τον οποίο ελέγχει το ΣΔΟΕ και έχει δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, έχει ιδρύσει στην Βουλγαρία επιχείρηση η οποία εμπορεύεται φάρμακα προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ μεγαλύτερες απ' αυτές στην Ελλάδα. Προκειμένου να εξασφαλίσει φάρμακα για προώθηση στη Γερμανία, Αγγλία και άλλες χώρες, ίδρυσε off shore εταιρεία στη Βουλγαρία, με εκπροσώπηση στην Αθήνα, με σκοπό να συλλέγει τα φάρμακα από τα ελληνικά φαρμακεία, τα οποία παράνομα παρέδιδαν για εξαγωγή, και με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη στην αγορά. · Στη Θεσσαλονίκη, σε κοινή επιχείρηση ΣΔΟΕ, ΕΛΑΣ, και Επιθεώρησης Υγείας, σε δύο φαρμακεία και μία φαρμακαποθήκη, κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα φαρμάκων χωρίς ενδείξεις νόμιμης κυκλοφορίας των οποίων ελέγχεται η προέλευση και επίσης κατασχέθηκαν 400 τιμολόγια - δελτία αποστολής ύποπτης για εικονικότητα επιχείρησης στην Αθήνα. · Στη Ρόδο σε έλεγχο του ΣΔΟΕ σε δύο φαρμακεία διαπιστώθηκε ότι έχουν αποστείλει στο εξωτερικό φάρμακα αξίας 100.000 ευρώ δια μέσου της βουλγαρικής off shore εταιρείας. · Στην Τρίπολη το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου έχει επιβάλει πρόστιμα 12.000.000 ευρώ σε δύο φαρμακαποθήκες για εικονικές συναλλαγές φαρμάκων. · Στην Πάτρα το ΣΔΟΕ διεξάγει έρευνα για φάρμακα, τα οποία, ενώ έπρεπε να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων για να διατίθενται στους ασθενείς, είχαν αποσταλεί σε άλλες χώρες προκειμένου να εξασφαλισθεί μεγαλύτερο κέρδος και έτσι να υφίσταται έλλειψη κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. Οι έλεγχοι συνεχίζονται για διαπίστωση της παράνομης διακίνησης των φαρμάκων προς το εξωτερικό. Επίσης, θα ακολουθήσουν φορολογικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται, με έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών. Όσον αφορά τα φάρμακα τα οποία δεν φέρουν ενδείξεις νόμιμης κυκλοφορίας, εξετάζονται από την αρμόδια Επιθεώρηση Υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα και προέλευσή τους.




Συντάχθηκε από τόν/τήν ΚΟΜΠΡΑ




ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου