Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ρωσικό πυραυλοφόρο (συνδυασμός αερόστρωμνου και καταμαράν) θά συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων IDEF στήν Τουρκία

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ένα ρωσικό πυραυλοφόρο πλοίο επίδρασης επιφανείας (SES: Surface Effects Ship, συνδυασμός αερόστρωμνου και καταμαράν) κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων IDEF 2013 (7-10 Μαΐου 2013).

Το πλοίο πρόκειται να επιστρέψει στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης στις 12 Μαΐου. Πρόκειται για το τύπου Project 1239 Sivuch «Bora» του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Το «Bora» μαζί με το αδελφό του «Samun» αποτελούν τα δύο πλοία του τύπου που βρίσκονται σε υπηρεσία στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και ναυλοχούν στη ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στην Ουκρανία.


Τα πυραυλοφόρα πλοία επίδρασης επιφανείας Project 1239 Sivuch σχεδιάστηκαν με κύρια αποστολή τις επιχειρήσεις στα παράκτια και ιδιαίτερα την πυραυλική προσβολή στόχων επιφανείας. Όμως παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις και δυνατότητες τους υπέφεραν από πολλά προβλήματα που καθυστέρησαν το πρόγραμμα ναυπήγησης τους ενώ ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να υποφέρουν από χαμηλή διαθεσιμότητα.
Τα Project 1239 Sivuch είναι τα μεγαλύτερα πλοία επίδρασης επιφανείας στο κόσμο με εκτόπισμα 1.050 τόνων. Επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα πλεύσης περί τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα (55 κόμβους), η εμβέλεια τους είναι 2.500 χιλιόμετρα (με οικονομική ταχύτητα πλεύσης 17 κόμβων) και η αυτονομία τους ανέρχεται σε 10 ημέρες. Το μήκος τους ανέρχεται σε 64 μέτρα, το πλάτος σε 17,2 μέτρα και το βύθισμα σε 3,8 μέτρα. Το πλήρωμα τους αριθμεί 68 άτομα.
Διαθέτουν σκάφος κατασκευασμένο από αλουμίνιο και ο οπλισμός τους είναι πολύ εντυπωσιακός. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει δύο τετραπλούς εκτοξευτές MT-206ME για ναυτικά βλήματα πλεύσης 3M-80E Moskit, σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας 9K33M Osa-MA, πυροβόλο AK-176M διαμετρήματος 76,2 χλστ. και δύο συστήματα εγγύς αεράμυνας – αντιβληματικής άμυνας AK-630M διαμετρήματος 30 χλστ.
Τον οπλισμό συμπληρώνουν 16 εκτοξευόμενα από τον ώμο βλήματα 9K38 Igla, δύο πολυβόλα διαμετρήματος 14.5 χλστ. και ένας εκτοξευτές βομβίδων DP-64 για την προσβολή υποβρυχίων στόχων και κυρίως εχθρικών δυτών και δολιοφθορέων.
Η έλευση του σκάφους στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να έχει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες «πονηρές» αναγνώσεις, πέραν δηλαδή των αναγκών γενικής εμπορικής προώθησης του προϊόντος. Η πρώτη είναι η επίδειξή του στην Τουρκία για λόγους αποτροπής (στη συμπεριφορά της, όχι ότι θα τολμήσουν ποτέ να βλάψουν ρωσικά συμφέροντα) και η δεύτερη, να μας προκύψει ότι δεν έχουν αντίρρηση να της το πουλήσουν… Όλα θα φανούν εν καιρώ.
PravdaTV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου