Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΥΝΤ

 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΣΙΓΚΜΟΥΝΤ ΦΡΟΥΝΤ
ΜΙΑ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΟΛΑ. ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕ 6 ΠΑΙΔΙΑ, ΟΜΟΦΙΛΟΦΙΛΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΛ Wilhelm Fliess . ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ, ΧΡΗΣΗ ΚΟΚΑΣ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΩ ΥΠΝΩΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΕΒΑΛΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ. Μέσα από μία τεχνική ελεύθερων συνειρμών του ασθενούς, παρατήρησε πως αναδυόταν στην επιφάνεια ένας σημαντικός αριθμός από μνήμες του, που αφορούσαν σεξουαλικές εμπειρίες, γεγονός που τον οδήγησε στη βαθύτερη διερεύνηση του ρόλου των σεξουαλικών παραγόντων στις νευρώσεις

ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ
Μία κρίσιμη για τη λειτουργία του ασυνειδήτου διαδικασία είναι η απώθηση. Σύμφωνα με τον Φρόυντ, οι άνθρωποι βιώνουν συχνά επίπονες σκέψεις ή μνήμες τις οποίες εφόσον δεν μπορούν να αντέξουν, έχουν τη δυνατότητα να τις απωθήσουν από το συνειδητό μέρος της λειτουργίας του εγκεφάλου στο ασυνείδητο.
Ο Φρόυντ, στην προσπάθεια ερμηνείας της λειτουργίας του ασυνειδήτου, πρότεινε πως διακρίνεται από μία δομή, σύμφωνα με την οποία διαιρείται σε τρία μέρη: το Εκείνο (ή Id λατ.), το Εγώ και το Υπερεγώ. Το εκείνο αντιπροσωπεύει τα κίνητρα, τα ένστικτα και τις βιολογικές ανάγκες του ατόμου και κατά συνέπεια είναι έμφυτο, υπάρχει δηλαδή κατά τη γέννηση και δεν επηρεάζεται από την εμπειρία του ατόμου. Η έννοια του Εγώ αποτελεί το λογικό μέρος που αν και δεν είναι έμφυτο, αναπτύσσεται και καλλιεργείται με την επίδραση της συσσωρευμένης εμπειρίας. Το Υπερεγώ αντιπροσωπεύει όλες τις θετικές ηθικές και κοινωνικές αξίες του ατόμου, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο την ηθική συνείδηση

ΔΙΑΤΥΠΩΣΕ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ του οιδιπόδειου συμπλέγματος, το οποίο υποδηλώνει την αγάπη κάθε παιδιού για τον ένα γονιό και τη ζηλότυπη εχθρότητα προς τον άλλο.

Το 1884, ο Φροιντ εξέδωσε ένα άρθρο με τίτλο:" Σχετικά με την Κόκα" το οποίο εξυμνούσε τα οφέλη της κοκαΐνης, αποκαλώντας τη "μαγική" ουσία.
Ο Φροιντ παρόλα αυτά, δεν ήταν ένας αντικειμενικός κριτής. Χρησιμοποιούσε κοκαΐνη τακτικά, τη χορηγούσε ως συνταγή στη φίλη του και στον καλύτερο του φίλο και τη συνεστηνε για γενική χρήση.

Η μελέτη του Φρόιντ για την κοκαΐνη είχε σοβαρότατα ψεγάδια:
1) Ο Φρόιντ δεν έκανε τα απαραίτητα πειράματα για να επιβεβαιώσει τις υποθέσεις του σχετικά με τα θεραπευτικά οφέλη της κοκαΐνης.
2) Ενώ παρατήρησε ότι η κοκαΐνη οδηγούσε σε "φυσική και ηθική κατάπτωση", συνέχισε να προωθεί την κοκαΐνη στους κοντινούς του φίλους, ένας από τους οποίους κατέληξε να υποφέρει από παρανοϊκές παραισθήσεις
3) Επίσης, ο Φροιντ πίστευε ότι "Για να γίνει τοξική η δόση της κοκαΐνης πρέπει να είναι πολύ υψηλή, και δεν υπήρχε θανατηφόρα δόση". Αντίθετα με το πιστεύω του, ένας από τους ασθενείς του πέθανε από την υψηλή δόση που συνταγογραφησε.
4) Ο Αλμπρεχτ Ερλενμαγιερ, αυθεντία σχετικά με τον εθισμό των ναρκωτικών την εποχή του Φροιντ, τον κατηγόρησε οτι εξαπέλυε την τρίτη μάστιγα της ανθρωπότητας. Όπως ήρθαν τα πράγματα, αυτή η "προφητεία" δεν ήταν μακριά από την αλήθεια.

Ο Φροιντ έβγαλε δυο εντελώς λάθος συμπεράσματα:
1) Η κοκάλινη αν καταναλωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά σε μέτριες ποσότητες δεν είναι επιβλαβής για το σώμα και
2) Ανακάλυψε στον εαυτό του και σε άλλους παρατηρητές ότι μια πρώτη δόση ή ακόμη και πολλές δόσεις, δεν προκαλούν την εθιστική επιθυμία για περισσότερη χρήση του τονωτικού...

ΗΤΑΝ ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΤΗΚΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ………………

Λίγο καιρό μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, στα τέλη Μαΐου του 1933, βιβλία του Φρόυντ κάηκαν, όπως και άλλα ψυχαναλυτικά έργα, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με διαταγή απαγορευόταν η συμμετοχή Εβραίων σε επιστημονικά συμβούλια. Η ναζιστική εισβολή στην Αυστρία, το Μάιο του 1938, σηματοδότησε τη μετανάστευση του Φρόυντ στο Λονδίνο.. Η άδεια εξόδου του από τη χώρα, δόθηκε χάρη στην παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη στη Γαλλία, Γουίλιαμ Κ. Μπούλιτ, ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας ήταν μεταξύ άλλων και η υπογραφή εκ μέρους του Φρόυντ μίας δήλωσης πως οι γερμανικές αρχές τον είχαν μεταχειριστεί με σεβασμό, απολαμβάνοντας πλήρη ελευθερία στην άσκηση της εργασίας του

ΩΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΘΑΝΕ ΜΕ ΗΣΥΧΗ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ……….
(αυτοκτόνησε μη μπορώντας να αντέξει τους πόνους του καρκίνου που είχε στο στόμα )
ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΤΟΥ
Ο διάβολος παραμένει πάντα η καλύτερη δικαιολογία για να απενεχοποιήσουμε το Θεό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης.

Η μεγαλύτερη ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί ποτέ και που κι εγώ δεν έχω κατορθώσει να απαντήσω μετά από τριάντα χρόνια έρευνας, είναι: «τι θέλει μια γυναίκα;»

Η σκέψη είναι δράση σε πρόβα.
 
 
 
 
ΠΗΓΗ.ΚΟΜΠΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου