Ας υποθέσουμε ότι είστε λάτρης του καφέ, ότι δεν μπορείτε να φανταστείτε την ημέρα σας χωρίς 2 κούπες ζεστό εσπρέσο, ή καπουτσίνο, ή ένα μυρωδάτο φλυτζάνι ελληνικού και, σίγουρα, γνωρίζετε τα οφέλη που χαρίζει στον οργανισμό. Κι όμως, θα ήσαστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε έναν αντισυμβατικό τρόπο χρήσης καφέ που ίσως χαρίσει επιπλέον οφέλη στον οργανισμό σας;
Η κατανάλωση καφέ δεν είναι ο μόνος τρόπος να αποκομίσουμε τα οφέλη από αυτό το αντιοξειδωτικό ρόφημα. Ενδεχομένως να ακούγεται περίεργο το γεγονός ότι μπορούμε να εισάγουμε το καφεϊνούχο υγρό απευθείας στον οργανισμό μέσω του παχέος εντέρου – ωστόσο σύμφωνα με έρευνες τα κλύσματα καφέ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσουμε το κατώτερο πεπτικό και να βελτιώσουμε την υγεία μας.
Τα κλύσματα καφέ φαίνεται ότι καταπολεμούν βακτήρια, βαρέα μέταλλα, μυκήτες και ζυμομύκητες (π.χ. candida) που εντοπίζονται στο πεπτικό σύστημα, το ήπαρ και το παχύ έντερο, ενώ επίσης αντιμετωπίζουν φλεγμονές, ενισχύουν την ενέργεια και καταπολεμούν χρόνιες διαταραχές. Ίσως να μην ακούγεται και τόσο τρελό! Σκεφθείτε ότι πολλές φυσικές θεραπείες αποτοξίνωσης, όπως και κλύσματα, χρησιμοποιούνται χιλιάδες χρόνια για λόγους υγείας. (1)
________________________________________

Τι είναι ένα το κλύσμα καφέ;

Η διαδικασία αφορά την έγχυση καφέ και νερού στο ορθό και το κόλον, τμήματα του παχέος εντέρου. Παρόλο που δεν είναι πιστοποιημένη θεραπευτική τεχνική για καταπολέμηση ασθενειών, τα κλύσματα καφέ δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς πολλά άτομα καταφεύγουν σε αυτές τις τεχνικές, επειδή τα καθαρτικά και άλλες θεραπευτικές αγωγές δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις πεπτικές διαταραχές.
Τα κλύσματα καφέ φαίνεται ότι ήταν σε χρήση γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα, για να επιταχύνουν επουλώσεις μετά από χειρουργικές επεμβάσεις ή δηλητηριάσεις. (2)  Αρχικά, το Ινστιτούτο Gerson στη δεκαετία του 1950, άρχισε να χρησιμοποιεί κλύσματα καφέ ως μέρος φυσικών θεραπειών για τον καρκίνο, οπότε πολλοί στράφηκαν σε αυτή τη διαδικασία για διάφορες παθήσεις – ειδικά εκείνες που δεν ανταποκρίνονται καλά στις παραδοσιακές θεραπείες με συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Σήμερα, η εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική για να ενισχύσει τη διαχείριση ασθενειών και καταστάσεων, όπως:
Πώς λειτουργεί το κλύσμα καφε!
Βασικός στόχος του είναι να «απομακρύνει τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο ήπαρ και τις ελεύθερες ρίζες που διαρρέουν στην κυκλοφορία του αίματος». (3) Δεν είναι τόσο η καφεΐνη που προσφέρει οφέλη στον οργανισμό, καθώς η βιοδιαθεσιμότητα της καφεΐνης μέσω του κλύσματος είναι μικρότερη από εκείνη της τυπικής δια στόματος κατανάλωσης. (4) Είναι γνωστό ότι οι κόκκοι καφέ περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά και ευεργετικές ενώσεις, όπως παλμιτικά οξέα, καφεστόλη, η καβεόλη, η θεοβρωμίνη, η θεοφυλλίνη και η καφεΐνη, που έχουν θετικές επιδράσεις σε φλεγμονές. (5)
Κατά την έγχυση, οι ενώσεις του εισέρχονται κατευθείαν στο παχύ έντερο, ενεργούν σαν καθαρτικό. Οι κινήσεις του εντέρου είναι ευεργετικές για τη μεταφορά αποβλήτων και τοξινών (βαρέα μέταλλα ή πλεόνασμα λιπαρών οξέων). Σύμφωνα με έρευνες, κατά τη διάρκεια ενός «αποτοξινωτικού κλύσματος καφέ» η καφεΐνη και άλλες ενώσεις ταξιδεύουν μέσω της αιμορροειδούς φλέβας στο ήπαρ. Ο καφές ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία, χαλαρώνει τους μύες που βοηθούν στις κινήσεις του εντέρου και βελτιώνει την κυκλοφορία. Μόλις φτάσει στο συκώτι, ο καφές βοηθά στο άνοιγμα των χολικών αγωγών και στην αύξηση της παραγωγής χολής που απαιτείται για σωστή πέψη και απέκκριση. (6)
Παράλληλα, σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες το κλύσμα καφέ προκαλεί την παραγωγή ενός ευεργετικού ενζύμου που δημιουργείται στο ήπαρ και ονομάζεται S-τρανσφεράση γλουταθειόνης, το οποίο δρα σαν αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και φυσικό καθαριστικό αίματος. (7) Υπάρχουν στοιχεία και δεδομένα ότι τα κλύσματα καφέ συνδέονται με:
  • αποκατάσταση του πεπτικού ιστού
  • καθαρισμό του ήπατος
  • βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
  • αύξηση της ανοσίας
  • κυτταρική αναγέννηση
  • ανακούφιση από πεπτικές διαταραχές, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, κράμπες και ναυτία
  • βελτίωση της υγείας των εντέρων
  • βελτίωση των χαμηλών επιπέδων ενέργειας και διάθεσης (αντιμετώπιση κατάθλιψης)

Κλύσμα καφέ: Οφέλη για την Υγεία

  1. Αυξάνει την αντιοξειδωτική δραστηριότητα
Τα κλύσματα καφέ αυξάνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, την παραγωγή της S-τρανσφεράσης γλουταθειόνης πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ένζυμο πολύτιμο και πανάκριβο όταν λαμβάνεται σε συμπληρώματα. (8) Το ένζυμο αυτό απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες από το πεπτικό σύστημα, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόκληση φλεγμονών, εντερικών διαταραχών, ηπατική νόσο και κυτταρική βλάβη. Μόλις εξουδετερωθούν οι ελεύθερες ρίζες, η χολή που παράγεται από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη μεταφέρει αυτές τις ουσίες μέσω κινήσεων του εντέρου.
  1. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του καρκίνου
Ο Max Gerson, M.D., συγγραφέας του «A Cancer Therapy», που δημοσιεύθηκε το 1958, χρησιμοποίησε επιτυχώς κλύσματα καφέ σε χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο. (9) Ο Dr. Gerson έκανε διάσημα τα κλύσματα καφέ ως μια φυσική θεραπεία του καρκίνου όταν πρωτοστάτησε στη χρήση ειδικής αντιφλεγμονώδους διατροφής σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής και καθημερινά κλύσματα για την επιτάχυνση της αποτοξίνωσης.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Η.Π.Α., η βιολογική χορτοφαγική διατροφή, τα παγκρεατικά ένζυμα και τα κλύσματα καφέ ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της Θεραπείας Gerson που σκοπό είχαν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των καρκινοπαθών και να αποκαταστήσουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών (όπως τα επίπεδα καλίου στα κύτταρα). (10) Πολλοί από τους ασθενείς του κατόρθωσαν να διακόψουν τα αναλγητικά, να ενισχύσουν την αποκατάσταση της ηπατικής λειτουργίας και να διευκολύνουν την αποκατάσταση των ιστών με την εκτέλεση πολλαπλών (μερικές φορές έως και έξι) κλυσμάτων καφέ ανά ημέρα.
  1. Ενισχύει την αποτοξίνωση.
Ομοίως με την «αιμοκάθαρση», η αποτοξίνωση του κλύσματος καφέ βοηθά στην απομάκρυνση των ανεπιθύμητων ουσιών από τα τοιχώματα του εντέρου και την κυκλοφορία του αίματος. Ο πρωταρχικός ρόλος του κλύσματος είναι η μηχανική έκπλυση του παχέος εντέρου, η απομάκρυνση δυνητικά επιβλαβών παρασίτων, βακτηρίων και βαρέων μετάλλων που συμβάλλουν στη δημιουργία φλεγμονών και, συνεπώς, ασθενειών.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο καφές βοηθά το ανώτερο στρώμα των βλεννογόνων στο πεπτικό σύστημα να ανανεώνεται (όπως και η απολέπιση του δέρματος). Θεωρείται ότι το ανώτερο στρώμα του βλεννογόνου του εντέρου συγκρατεί μεγάλη ποσότητα τοξινών, οπότε το κλύσμα επιταχύνει τη διαδικασία «καθαρισμού». Εκτός από τον ίδιο τον καφέ, υπάρχουν και θεραπευτικές επιδράσεις του νερού που χρησιμοποιείται στο κλύσμα. Η θεραπεία με νερό, γνωστή ως υδροθεραπεία, βοηθά το σώμα να θεραπεύσει διαταραχές του παχέος εντέρου και του ορθού. (11)
  1. Ανακουφίζει από τη Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό φαινόμενο της σύγχρονης ζωής και θα είστε ευτυχείς να ξέρετε ότι τα κλύσματα καφέ παρέχουν φυσική ανακούφιση στη δυσκοιλιότητα με διάφορους τρόπους. Πρώτα απ ‘όλα, η αύξηση του νερού που εισάγεται στο κόλον βοηθά στην διέγερση των περισταλτικών κινήσεων του εντέρου και την απομάκρυνση των τοξινών, ενώ ένα μέρος του νερού βοηθά επίσης στην αύξηση της παραγωγής χολής.  Ο καφές μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση της εκκολπωματίτιδας στο κόλον, που είναι ελαφρά ανοίγματα στο τοίχωμα του εντέρου, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν παγίδευση σωματιδίων τροφίμων ή βακτηρίων.
Σχέση μεταξύ κλύσματος καφέ και απώλειας βάρους! Το κλύσμα ενδεχομένως να βοηθήσει στην καταπολέμηση φλεγμονών, φουσκώματος και κατακράτησης υγρών. Ωστόσο, η χρήση του κλύσματος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη για μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή, άφθονο νερό, μείωση φλεγμονωδών τροφών όπως η ζάχαρη, το λευκό ραφιναρισμένο αλεύρι και τα υδρογονωμένα λίπη που δυσχεραίνουν την πέψη.
Κλύσμα καφέ – διαδικασία!
Τα καλά νέα είναι ότι το κλύσμα καφέ συναρμολογείται και εκτελείται εύκολα και οικονομικά στο σπίτι στην άνεση του μπάνιου σας (ή όπου κι αν επιλέξετε). Για την εκτέλεση, πρέπει να αγοράσετε ένα σετ κλύσματος και φρέσκους κόκκους καφέ.
  • Μπορείτε να προμηθευτείτε κιτ κλύσματος σε καταστήματα υγιεινής διατροφής ή φαρμακεία και σίγουρα σε κάποιο διαδικτυακό κατάστημα. Φροντίστε να αγοράσετε έναν τύπο που έχει σωλήνα και ακροφύσιο προσαρτημένο σε έναν κάδο ή σακουλάκι που δεν σας εμποδίζει να ξαπλώσετε.
  • Κατόπιν, θα πρέπει να αγοράσετε κόκκους καφέ. Φροντίστε να προμηθευτείτε μόνο πιστοποιημένους κόκκους βιολογικού καφέ απαλλαγμένους από χημικούς ψεκασμούς – αυτό είναι σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη ότι η ποιότητα του καφέ καθορίζει πόσο αποτελεσματική θα είναι η διαδικασία αποτοξίνωσης.
  • Για τη σωστή συντήρηση των κόκκων μπορείτε να τους διατηρείτε στον καταψύκτη μέχρι να γίνει το κλύσμα, ώστε να διατηρούν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.
Όπως συμβαίνει με τα κλύσματα, φροντίστε να το εκτελέσετε όταν το έντερο είναι κενό για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Μπορείτε επίσης να κάνετε κλύσμα, σε περίπτωση δυσκοιλιότητας, ωστόσο οι περισσότεροι επιθυμούν να εκτελέσουν κλύσματα το πρωί αμέσως μετά το μπάνιο. Κάποιοι επαγγελματίες συστήνουν τη λήψη ενεργού άνθρακα πριν και μετά από κλύσμα καφέ για να δεσμεύσει τις τοξίνες που απελευθερώνονται από τον χοληφόρο πόρο έτσι ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν από το σώμα. (12)
Συνιστάται να κάνετε κλύσμα περίπου μία φορά την εβδομάδα ή μέχρι μία φορά την ημέρα σε περίπτωση πεπτικών διαταραχών. Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενείς (συνήθως καρκινοπαθείς) χρησιμοποιούν κλύσματα καφέ πολλές φορές την ημέρα.
Αφού έχετε έτοιμα τα υλικά, ακολουθείστε τις οδηγίες βήμα προς βήμα για ασφαλή εκτέλεση ενός κλύσματος καφέ:
  1. Για να ετοιμάσετε το μίγμα, χρησιμοποιήστε μια μικρή κατσαρόλα για να βράσετε κόκκους καφέ με φιλτραρισμένο νερό. Το φιλτραρισμένο νερό συνιστάται ιδιαίτερα διότι θεωρείται πιο καθαρό. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας οργανικών κόκκων καφέ μαζί με 3 φλιτζάνια νερό και αφήστε να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
  2. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σουρώστε για ένα ομοιογενές υγρό απαλλαγμένο από σωματίδια. Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στο μείγμα να κρυώσει επειδή υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμού και παρενεργειών όταν χρησιμοποιείται πολύ ζεστό, ή εάν εφαρμόζεται μεγάλος όγκος, με υπερβολική πίεση. (13)
  3. Τώρα είστε έτοιμοι να εκτελέσετε το κλύσμα, γι ‘αυτό επιλέξτε μια άνετη θέση όπου μπορείτε να ξαπλώσετε για περίπου 15 λεπτά, όπως το πάτωμα του μπάνιου με μερικές πετσέτες. Πολύς κόσμος επιλέγει να είναι κοντά σε μια τουαλέτα και να έχει πρόχειρες μερικές πετσέτες. Φροντίστε ο κάδος με το υγρό να βρίσκεται ψηλά, μπορείτε να δοκιμάσετε να κρεμάσετε τον κάδο ή την τσάντα σε μια βάση για πετσέτες, ντουζιέρα κ.λπ. Αυτό βοηθά τη βαρύτητα να πιέζει το υγρό του καφέ γρηγορότερα, ώστε να είναι καλύτερο να εισέλθει στο πεπτικό σύστημα.
  4. Προσθέστε το υγρό του καφέ μέσα στο ειδικό δοχείο με τον σωλήνα με το ακροφύσιο κλειστό. Εντοπίστε το μοχλό στο ακροφύσιο που ανοίγει και κλείνει τη ροή και βεβαιωθείτε ότι η βαλβίδα είναι κλειστή ώστε να μην διαφεύγει υγρό. Χρησιμοποιήστε ένα λιπαντικό όπως το έλαιο καρύδας για να επαλείψετε το άκρο του ακροφυσίου, για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς. Τοποθετήστε το σώμα σας σε εμβρυϊκή θέση και εισάγετε το ακροφύσιο, σε βάθος περίπου 0,025 m.
  5. Χρησιμοποιήστε τη βαλβίδα που απελευθερώνει τη ροή του καφέ και φροντίστε το υγρό να εισέρχεται αργά μέσω του ακροφυσίου μέχρι να αδειάσει το ειδικό δοχείο. Φροντίστε να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας και όσο μπορείτε σφίξτε τους μύες, έτσι ώστε να μη διαφεύγει το υγρό. Καθίστε άνετα σε σημείο που σας επιτρέπει να κρατήσετε τον καφέ μέσα σας για περίπου 12 έως 15 λεπτά – 15 λεπτά είναι ο μέγιστος χρόνος που χρειάζεστε για βαθύ καθαρισμός – οπότε σε αυτό το σημείο μπορείτε να επισκεφθείτε την τουαλέτα.
Κίνδυνοι και παρενέργειες του κλύσματος καφέ!
Οι απόψεις σχετικά με την υγεία του πεπτικού για το κλύσμα καφέ διίστανται. (14)  Ορισμένοι πιστεύουν ότι το έντερο θα πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργήσει χωρίς καμία βοήθεια και ότι η παρεμπόδιση αυτής της διαδικασίας μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.
Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου της Κορέας σχετικά με τις επιδράσεις του κλύσματος καφέ συνήθως δεν υπάρχουν επιπλοκές ή παρενέργειες. (15) Το κλύσμα καφέ θεωρείται ασφαλής και εφικτή επιλογή για τη θεραπεία της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος και δεν έχουν αναφερθεί κλινικά σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο, όπως και με άλλες θεραπείες, τα αποτελέσματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.
Εάν έχετε υποστεί επιπλοκές από τη χρήση κλύσματος στο παρελθόν, είναι καλύτερο να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν την εφαρμογή. Την πρώτη φορά καλύτερα να το κάνετε υπό την επίβλεψη ή την καθοδήγηση ενός ειδικού, για να βεβαιωθείτε ότι εκτελείται με ασφάλεια.
Ωστόσο, κάποιες παρενέργειες μπορεί να είναι αφυδάτωση ή ηλεκτρολυτικές ανισορροπίες, ειδικά αν η εφαρμογή δεν έγινε σωστά. (16) Ένας τρόπος για να νιώθετε πιο άνετα είναι να χρησιμοποιείτε πάντα ένα λιπαντικό, να προχωράτε με αργά βήματα και να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες. Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε τα εγκαύματα και τον ερεθισμό αφήνοντας το υγρό να κρυώσει και να έχει υποστεί πολύ καλό φιλτράρισμα. Τα κλύσματα καφέ συνήθως δεν συνιστώνται για εγκυμονούσες ή παιδιά, καθώς μπορεί να είναι ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της καφεΐνης.
Εάν υποφέρετε από αιμορροΐδες ή πρωκτικά δάκρυα κατά το παρελθόν, ίσως θεωρήσετε την εισαγωγή του ακροφυσίου επώδυνη και καλύτερα να μην προχωρήσετε. Επίσης, δεν χρειάζεται να κάνετε περισσότερα από ένα κλύσματα εβδομαδιαίως μέχρι να παρακολουθήσετε τις αντιδράσεις σας και να βεβαιωθείτε ότι δεν εμφανίζονται σημάδια αφυδάτωσης, όπως ζάλη, μυϊκές κράμπες ή αδυναμία, λόγω αυξημένων κινήσεων του εντέρου. Πίνετε άφθονο νερό όταν χρησιμοποιείτε κλύσματα για να καθαρίσει το σύστημά σας.
Έχουν αναφερθεί θάνατοι από κλύσματα καφέ; Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Η.Π.Α. ανέφερε ότι τουλάχιστον τρεις θάνατοι μπορεί να έχουν σχέση με κλύσματα καφέ. Ενώ οι αναφερόμενοι θάνατοι επήλθαν σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (δεκαετίες), αυτό εξακολουθεί να είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να αγνοηθεί. (17)  Τα κλύσματα καφέ μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα όταν κάποιος είναι αλλεργικός στον καφέ, οπότε πρέπει πάντα να λαμβάνεται αυτό σοβαρά υπόψη πριν το κλύσμα.
Ανακεφαλαιώνοντας…
  • Το κλύσμα καφέ είναι ένας φυσικός τρόπος πλύσης του παχέος εντέρου που περιλαμβάνει την έγχυση καφέ και νερού στο ορθό και στο παχύ έντερο.
  • Τα κλύσματα καφέ χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1800 για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, των παρασίτων, των επιπτώσεων από υπερδοσολογίες ουσιών, του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας, της ηπατικής δυσλειτουργίας, του ιού Candida, του IBS (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) και άλλες πεπτικές διαταραχές.
  • Τα πλεονεκτήματα του κλύσματος καφέ περιλαμβάνουν: αποτοξίνωση, βελτίωση της πέψης, συμβολή στην καταπολέμηση του καρκίνου, ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και υποστήριξη της υγείας του ήπατος.
  • Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να εξετάζετε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κλύσματος καφέ. Μπορεί η τακτική εκτέλεση να βοηθά στην πέψη και την αποτοξίνωση, ωστόσο ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πιθανές – συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης, των αλλεργικών αντιδράσεων και των πρωκτικών δακρύων.
Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.
Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα στο facebook
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο naturalsoul.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.