Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ένα μινωικό μήνυμα σε βράχο στη Νορβηγία



Sven Buchholz:

Έχουμε αποδείξεις ότι υπήρχαν προϊστορικές
σχέσεις μεταξύ Κρήτης και Νορβηγίας


Εικόνα 1


Ένα μινωικό μήνυμα σε
βράχο στη Νορβηγία

Αυτό ισχυρίζεται ο Νορβηγός Ιωάννης Ιάρνες (Johan Jarnes) από τη μικρή πόλη Κόνγκσμπεργκ (Kongsberg) 80 χλμ. δυτικά του Όσλο, την πρωτεύουσα της Νορβηγίας.

Μια μέρα του Οκτώβρη παρατήρησε κάποια σημάδια σ’ ένα βράχο που βρισκόταν κοντά στο αγρόκτημα ενός φίλου του. Ο βράχος ήταν καλυμμένος με λειχήνες και μούσκλια. ‘Όταν σκούπισε και καθάρισε ένα κομμάτι του αποκαλύφθηκαν κάποιες επιγραφές, στοιχεία γραφής, παραστάσεις και δώδεκα κυκλικές γούβες που έμοιαζαν με μικρά φλιτζάνια και είχαν διάμετρο από 4 ως 8 εκατοστά
Εικόνες 2 και 3
Οι επιγραφές φαίνονταν να ανήκαν σε διαφορετικές εποχές. Η ανακάλυψή του ήταν εντυπωσιακή. Οι πιο παράξενες επιγραφές – πέντε άγνωστοι χαρακτήρες – ανακαλύφθηκαν σε μία γωνία του βράχου. Στην αρχή o Ιωάννης Ιάρνες πίστεψε ότι επρόκειτο για χαρακτήρες του φοινικικού ή αρχαίου ελληνικού αλφαβήτου. Στον ίδιο βράχο λίγο πιο πέρα αποκαλύφθηκε κάτι πολύ περίεργο: μία απεικόνιση που δεν έμοιαζε καθόλου με τους πέντε χαρακτήρες της επιγραφής. Το κάτω μέρος της απεικόνισης αναγνωρίστηκε αργότερα. Ήταν ένας σάκος νερού ή κρασιού από δέρμα. Στο εσωτερικό της απεικόνισης του σάκου υπήρχαν τρεις οριζόντιες κυματοειδείς γραμμές που πιθανώς παρίσταναν νερό. Πάνω στο σάκο υπήρχε ένα σχήμα που έμοιαζε με το γράμμα V. Το πιο μυστηριώδες της απεικόνισης ήταν ότι οι κυματοειδείς γραμμές έμοιαζαν με εκείνο το ιερογλυφικό της αιγυπτιακής γλώσσας που σήμαινε νερό.
Εικόνα 4
Εικόνα 7. Ένα πλοίο
Δίπλα στους χαρακτήρες, όμως, βρισκόταν και μία παράσταση που γνώριζε, ένα πλοίο. Στη Νορβηγία υπάρχουν πολλοί βράχοι με χαραγμένες παραστάσεις. Το πλοίο συναντάται συχνά χαραγμένο σε τέτοιους βράχους. Και το πλοίο και οι χαρακτήρες φάνηκαν στον Ιωάννη Ιάρνες να είχαν χαραχθεί την ίδια εποχή – επειδή τα σημάδια των σκαλισμάτων ήταν τα ίδια – δηλαδή είχαν σκαλιστεί με πέτρα. Επομένως, θα ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί η χρονολογία τους. Το πλοίο πρωτοεμφανίστηκε την εποχή του χαλκού, 2000 – 1500 π.Χ.
 
Εικόνα 9.  Λιθογραφίες σε βράχους
Το αίνιγμα
Ξαφνιάστηκε ο Ιωάννης Ιάρνες. Τι σήμαιναν τα ευρήματα αυτά; Από τη μία πλευρά υπήρχαν χαρακτήρες που φαινομενικά ανήκαν στο φοινικικό ή στο αρχαίο ελληνικό αλφάβητο και από την άλλη πλευρά υπήρχαν παραστάσεις της εποχής του χαλκού, δηλαδή ως και 1000 χρόνια πριν από το αρχαίο ελληνικό αλφάβητο.
Τι συνέβη στην πόλη Κόνγκσμπεργκ πριν το 1623;
Ο Ιωάννης Ιάρνες έχει πανεπιστημιακά πτυχία ιστορίας, αρχαιολογίας και γλωσσολογίας. Μαζί με μία παρέα φίλων του έχει μελετήσει την τοπική ιστορία του Κόνγκσμπεργκ. Η πόλη ιδρύθηκε το 1623, μετά την ανακάλυψη του αργύρου από κάποιο τσοπάνο. Μαζί με τη λειτουργία του ορυχείου αργύρου η μικρή πόλη μεγάλωσε φτάνοντας τους 10.000 κατοίκους. Τα κοιτάσματα αργύρου τελείωσαν λίγα χρόνια μετά το πόλεμο, το 1958. Κατά την κοινή γνώμη η πόλη δεν είχε καμία ιστορία πριν το 1623.
Δεν αποδέχτηκε όμως αυτό τον ισχυρισμό ο Ιωάννης και οι φίλοι του. Εδώ και 20 χρόνια η παρέα του Ιωάννη ξεκίνησε να μελετά την ιστορία του τόπου τους.
Αποτέλεσμα: Πολλά ευρήματα της εποχής του χαλκού αλλά και παλαιότερα. Τα πιο σημαντικά ευρήματα, όμως, ήταν απομεινάρια της προϊστορικής λειτουργίας του ορυχείου αργύρου. Τα προϊστορικά κοιτάσματα αργύρου του Κόνγκσμπεργκ μπορεί να ήταν τα πιο πλούσια της βόρειας Ευρώπης. Μεταξύ των φίλων του Ιάρνες υπήρχαν ειδήμονες αρχαιολογίας, ιστορίας, γλωσσολογίας, γεωλογίας και αστρονομίας. Το 1999 ο Ιωάννης Ιάρνες εξέδωσε ένα βιβλίο για την ιστορία της πόλης πριν το 1623: «Πριν την ίδρυση του Κόνγκσμπεργκ». http://jarnaes.wordpress.com/
Μεταξύ των ευρημάτων υπήρχαν και κάποιες ομάδες πετρών ταξινομημένες κατά ένα αστρονομικό σχέδιο, καθώς και γεωμετρικές παραστάσεις. Τέτοιες αστρονομικές και γεωμετρικές παραστάσεις μπορεί να χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγια, τα λεγόμενα ηλιακά ημερολόγια. Ξέρουμε ότι οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν την ίδια γνώση σαν ηλιακή πυξίδα δυο χιλιάδες χρόνια αργότερα. Ο πληθυσμός της Νορβηγίας την εποχή του χαλκού ήταν χαμηλού πνευματικού επιπέδου. Δεν θα μπορούσε να έχει γνώσεις στην Αστρονομία και τα Μαθηματικά. Τέτοια ευρήματα καταμαρτυρούν την ύπαρξη ενός υψηλού αρχαίου πολιτισμού. Από που έπαιρναν οι Νορβηγοί εκείνης της εποχής τέτοιες παρορμήσεις;
Γραμμική γραφή Α
Επειδή οι χαρακτήρες ήταν μόνο σύμφωνα, θα ήταν απίθανο να ανήκαν στο αρχαίο ελληνικό αλφάβητο. Η αρχαία ελληνική γλώσσα είχε πολλά φωνήεντα, έτσι η φράση δεν θα είχε κανένα νόημα. Οι επιγραφές στο βράχο βρέθηκαν το 1987. Μέχρι το 1994, όμως, το αίνιγμα δεν είχε λυθεί. Το 1994 ήρθε στο Κόνγκσμπεργκ ο Χιέλλ ΄Ορτουν (Kjell Aarthun). Ο Νορβηγός γλωσσολόγος Χιέλλ ΄Ορτουν είναι γνωστός από τις διαλέξεις του στα περισσότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Η ειδικότητά του είναι οι αρχαίες γλώσσες της Μέσης Ανατολής και του Αιγαίου, ιδιαίτερα της Κρήτης. Ο Χιέλλ ΄Ορτουν ισχυρίστηκε ότι η επιγραφή στο βράχο ήταν σαφώς η γραμμική γραφή Α, η αρχαία μινωική γλώσσα της Κρήτης.
Οι πρώτες γραπτές λέξεις στη Νορβηγία
Η κατά λέξη αποκρυπτογράφηση της επιγραφής, όπως αυτή έγινε από τον Χιέλλ ΄Ορτουν, ήταν η εξής: «το μαλακό αμιγές». Όσον αφοράτην απεικόνιση αποδείχτηκε πως ήταν δυο από τους ιερογλυφικούς χαρακτήρες του δίσκου της Φαιστού. Το πάνω σχήμα της απεικόνισης που έμοιαζε με V ο Όρτουν αποκάλεσε ως « κοράλλι», ενώ το δεύτερο, το κάτω, ως «ασκί νερού» Σύμφωνα με την αποκρυπτογράφησή του, το διπλό σχήμα σήμαινε: «ο χώρος των επισκεπτών». Κατά τη γνώμη του Ιάρνες εκείνη η αποκρυπτογράφηση είχε πολύ νόημα. Μετά την ανακάλυψη των μινωικών επιγραφών ολόκληρος ο βράχος καθαρίστηκε με αποτέλεσμα να βρεθούν περισσότερες επιγραφές από διάφορες εποχές της Ιστορίας. Στις σκανδιναβικές γλώσσες οι βράχοι σαν αυτόν λέγονται: «πεδία με σκανδιναβικές λιθογραφίες προϊστορικής εποχής». Στη Σκανδιναβία βρίσκονται πολλά τέτοια πεδία. Χρησιμοποιούνταν ως σημεία λατρείας.
Οι Μινωίτες δε συνήθιζαν το χάραγμα σε βράχους. Στη Νορβηγία όμως οι χαραγμένες παραστάσεις στους βράχους ήταν για χιλιάδες χρόνια τρόπος λατρείας. Ο Ιάρνες είχε, όμως, ακόμα μία απορία: Τι σήμαιναν οι κυματοειδείς γραμμές του σάκου νερού; Αν και οι Μινωίτες δε συνήθιζαν να χαράσσουν χαρακτήρες στους βράχους, η λατρεία δεν ήταν λέξη άγνωστη για τους Μινωίτες. Στις χώρες της Μεσόγειου εκείνη την εποχή το φρέσκο νερό εκλαμβανόταν σαν ένα πολυδάπανο δώρο. Οι Μινωίτες είχαν συχνά επαφή με τους Αιγυπτίους. Έτσι, θα μπορούσαν να έχουν μάθει την ιερογλυφική γραφή τους.
«Το μαλακό αμιγές»
Ποιος θα μπορούσε να είχε γράψει μινωικούς χαρακτήρες σε ένα βράχο στη Νορβηγία 2000 χρόνια πριν οι Νορβηγοί γνωρίσουν τη γραφή; Οι Μινωίτες; Τι έκαναν οι Μινωίτες στη Νορβηγία; Τι
σήμαινε η φράση «Το μαλακό αμιγές»;
Οι Νορβηγοί χάραζαν αυτές τις παραστάσεις στους βράχους ως κάποιο είδος λατρείας, αλλά και για να κερδίσουν την εύνοια των θεών. Οι Μινωίτες ήταν οι ικανότεροι έμποροι της Μεσογείου την εποχή του χαλκού. Είχαν εμπορικές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο. Μία από τις ειδικότητές τους ήταν το εμπόριο μετάλλων – χρυσού, αργύρου, χαλκού και κασσίτερου. Εκείνη την εποχή η αξία του αργύρου ήταν διπλάσια από αυτή του χρυσού, δηλαδή οι Αιγύπτιοι πλήρωναν ένα κιλ αργύρου για δύο κιλά χρυσού. Δεν θα ήταν απίθανο ο πρωτόγονος πληθυσμός της Νορβηγίας εκείνης της εποχής να μην ήξερε την αξία του αργύρου. Ο άργυρος ήταν πάρα πολύ μαλακός. Δεν τους χρησίμευε σε τίποτα. Αυτό που ήθελαν ήταν ο χαλκός . Έτσι, τα ταξίδια των Μινωιτών στη Νορβηγία θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγάλα κέρδη. Άξιζε, λοιπόν, τον κόπο να χαράζουν λέξεις σε βράχους, όπως οι Νορβηγοί. Σύμφωνα με το ρητό, εξάλλου: «Εφόσον βρίσκεσαι στη Ρώμη πράξε όπως οι Ρωμαίοι». Wetuyu piti , το μαλακό αμιγές αναφερόταν, βέβαια, στον άργυρο. Σε αντίθεση με τον άργυρο της Μεσογείου, ο άργυρος του Κόνγκσμπεργκ ήταν αμιγής, χωρίς μόλυβδο. Για αυτό οι Μινωίτες ήθελαν να
ευχαριστήσουν τους θεούς για αυτό το ακριβό δώρο.
Τα πλοία των Μινωιτών
Πώς ήταν δυνατόν οι Μινωίτες να ταξιδεύουν ως τη Νορβηγία; Ξέρουμε ότι οι Μινωίτες ήταν περίφημοι ναυτικοί που εξουσίαζαν τη Μεσόγειο. Η κατασκευή των πλοίων τους ήταν πολύ προχωρημένη. Επειδή τα πλοία ήταν εξοπλισμένα με καρίνα, μπορούσαν να πλέουν κόντρα στον άνεμο. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι τα πλοία των Μινωιτών ήταν κατώτερα αυτών που είχαν οι Βίκινγκς 1500 χρόνια αργότερα. Δεν έχει βρεθεί ακόμα το ναυάγιο κάποιου μινωικού πλοίου. Έχουμε όμως πληροφορίες από τις ανασκαφές στη Θήρα. Εκεί ανακαλύφθηκαν τοιχογραφίες που παρίσταναν μινωικά πλοία καθώς απέπλεαν από το λιμάνι της Θήρας. Συγκρίνοντας τις τοιχογραφίες, οι Έλληνες αρχαιολόγοι μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι τα πλοία είχαν μήκος περίπου 35 μέτρα. Αυτά ήταν σχετικά μεγαλύτερα από τα πλοία των Βίκινγκς. Το μεγαλύτερο πλοίο των Βίκινγκς που βρέθηκε, το «GOGSDADSHIP» είχε μήκος μόνο 25 μέτρα. Με πλοία σαν αυτό οι Βίκινγκς ταξίδευαν στη Μεσόγειο και ως την Αμερική και μάλιστα πεντακόσια χρόνια πριν τον Κολόμβο.
Εικόνα 10. το «GOGSDADSHIP»
Υπάρχουν, ακόμη, κάποια σχέδια επάνω σε μικρές κεραμικές πλάκες που απεικονίζουν διάφορα μινωικά πλοία – κάποιες από τις πλάκες αυτές χρησιμοποιούνταν ως σφραγίδες. Την εποχή του χαλκού οι Μινωίτες είχαν ολόκληρη την κυριαρχία της ναυτιλίας της Μεσογείου. Η έκρηξη και ο σεισμός στη Θήρα σήμανε το τέλος του μινωικού στόλου. Μετά την καταστροφή του μινωικού πολιτισμού και την παρακμή της αιγυπτιακής αυτοκρατορίας, η Μεσόγειος αφέθηκε ανοικτή για νιόφερτους, ιδιαίτερα για τους Φοίνικες, τους κληρονόμους του αιγυπτιακού εμπορίου. Όπως οι Μινωίτες έτσι και οι Φοίνικες ήταν έμποροι και όχι πολεμιστές. Οι Φοίνικες ήταν ήδη στη θάλασσα αρκετό καιρό πριν από τους αρχαίους Έλληνες και είχαν καθιερωθεί σαν έμπειροι ναυτικοί. Η πρώτη απόδειξη που υπάρχει αναφορικά με τα φοινικικά πλοία βρέθηκε σε μία αιγυπτιακή τοιχογραφία του 14ου αιώνα π.Χ. Αυτό συνέπεσε με την ίδρυση του πρώτου εμπορικού κέντρου της Μέσης Ανατολής, που σήμερα βρίσκεται στη Λεβάντα. Μολονότι οι δραστηριότητές τους είχαν καταγραφεί ενδελεχώς σε λογοτεχνικές πηγές, οι Φοίνικες άφησαν ελάχιστες εικονογραφημένες ενδείξεις των πλοίων τους, και ό,τι λιγοστό υπάρχει φαίνεται πως ήταν δουλειά των Αιγυπτίων και των Συρίων καλλιτεχνών. Οι περιγραφές που έχουμε, όμως, δείχνουν ότι τα πλοία των Φοινίκων έμοιαζαν μάλλον με αυτά των Αιγυπτίων παρά με αυτά των Μινωιτών. Δηλαδή, τα πλοία τους δεν είχαν την ήδη προηγμένη κατασκευή καιπλοϊμότητα των Μινωιτών. Τα μινωικά πλοία ήταν μοναδικά στον κόσμο όσον αφορούσε την πλοϊμότητα. Αυτό ήταν μία από τις πιο σημαντικές αιτίες της κυριαρχίας της Κρήτης στους ωκεανούς, ακόμα και για τη σταθερότητα της ναυτικής αυτοκρατορίας των Μινωιτών.
 
Εικόνα 8
Τα πλοία τους ήταν μάλιστα τόσο αποδοτικά, ώστε οι Μινωίτες μπορούσαν να διατηρούν την κυριαρχία τους χωρίς στρατό και χωρίς παράλια φρούρια. Δυστυχώς φαίνεται ότι τα μεγάλα κύματα που δημιουργήθηκαν από το σεισμό στη Θήρα κατέστρεψαν ολόκληρο το στόλο των Μινωιτών. Οι Φοίνικες παρέλαβαν, όμως, την κυριαρχία αυτή στη θάλασσα μετά τους Μινωίτες. Έχουμε μάλιστα αποδείξεις ότι οι Φοίνικες διέπλεαν τον ωκεανό μέχρι την Αγγλία. Η Ιστορία έχει υποτιμήσει τα μινωικά πλοία επειδή η γνώση και το μυστικό της κατασκευής τους χάθηκε. Πέρασαν πολλά χρόνια ώστε να κάνει κάποιος μία αντάξια κατασκευή των μινωικών πλοίων, μάλιστα ως και την εποχή των Βίκινγκς. Πιθανώς οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν την ηλιακή πυξίδα για να πλοηγήσουν τα πλοία τους. Δεν θα εκπλαγώ αν μάθω από μελλοντικές έρευνες ότι οι Μινωίτες ήταν μάλιστα στην Αμερική 3000 χρόνια πριν τον Κολόμβο. Βρέθηκε μέσα στις μούμιες στους αιγυπτιακούς τάφους κοκαΐνη. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε κοκαΐνη στην Ευρώπη. Υπήρχε αποκλειστικά στη Νότια Αμερική!
Ξέρουμε ότι τα μινωικά πλοία ήταν πραγματικά ανώτερα από αυτά των Φοινίκων. Επομένως, δεν θα ήταν πρόβλημα για τους Μινωίτες να διαπλέουν τον ωκεανό ως τη Νορβηγία. Υπάρχουν δε και αναφορές ότι οι Μινωίτες επισκέπτονταν την Ιρλανδία. Την εποχή του χαλκού ακόμα και τα μεγάλα πλοία είχαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στα φιόρδ (Drammensfjorden) μέσω ενός μεγάλου ποταμού (Drammenselven) ως τη τοποθεσία Φίσκουμ (Fiskum), που απέχει 5 χλμ. από το Κόνγκσμπεργκ.
Εικόνα 6. Ο χάρτης των περιοχών γύρω από το Φιόρδ του Όσλο όπου απεικονίζεται το δρομολόγιο των Μινωιτών
Drammen, Mjoendalen Hokksund, Vestfossen, Fiskum.
Την εποχή αυτή υπήρχαν εμπορικοί δρόμοι που διέσχιζαν την Ευρώπη. Έτσι, βρίσκουμε αντικείμενα από την περιοχή του Αιγαίου στη Νορβηγία, ενώ κεχριμπάρι από τις Βαλτικές χώρες έχει βρεθεί σε μυκηναϊκούς τάφους. Το μετάξι ακολούθησε έναν από αυτούς τους δρόμους χίλια χρόνια πριν από το Μάρκο Πόλο. Για αυτό έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι και οι πληροφορίες για την ύπαρξη αργύρου μπορεί να είχαν ακολουθήσει μία τέτοια διαδρομή προς χάριν και του Μάρκο Πόλο αλλά και των Μινωιτών.
Επιγραφές με Μινωικές γραφές
Δεν έχουμε πολλές επιγραφές γραμμένες στη γραμμική γραφή Α. Δύο Γάλλοι αρχαιολόγοι, ο Godart και ο Olivier από το Γαλλικό σχολείο της Αθήνας εξέδωσαν το 1975 πέντε βιβλία που περιέχουν όλες τις επιγραφές εκείνης της εποχής που υπήρχαν σε πλάκες από άργιλο, κεραμικά, κοσμήματα και κτίσματα. Δυστυχώς τα περισσότερα ήταν θρυμματισμένα. Μόνο περίπου 80 θραύσματα έχουν αρκετούς χαρακτήρες από τους οποίους βγαίνει κάποιο νόημα. Ο δίσκος της Φαιστού είναι το πιο μακροσκελές κείμενο που υπάρχει. Έχει 242 ιερογλυφικούς χαρακτήρες. Η γραμμική γραφή Α μπορεί να είναι η πλάγια γραφή των ιερογλυφικών χαρακτήρων. Και οι δύο γραφές είναι συλλαβικές, δηλαδή κάθε χαρακτήρας αντιστοιχεί σε μία συλλαβή, έχει ένα σύμφωνο και ένα φωνήεν ή μόνο ένα φωνήεν. Ο γλωσσολόγος Χιέλλ Όρτουν εξέδωσε δύο βιβλία 1500 σελίδων σχετικά με την αποκρυπτογράφηση της γραμμικής γραφής Α και της γραφής του δίσκο της Φαιστού. Τα βιβλία του περιλαμβάνουν τη μινωική γραμματική και το συντακτικό. Ο Άγγλος σκιτσογράφος (William Brice), Ουίλλιαμ Μπράις, έχει καταγράψει όλους τους 121 κύριους χαρακτήρες της γραμμικής γραφής Α. Ο κάθε χαρακτήρας έχει και κάποιες παραλλαγές οι οποίες περιλαμβάνονται συνολικά στον κατάλογο του Μπράις. Έτσι μπορούμε εύκολα να συσχετίσουμε την οποιαδήποτε παραλλαγή με τον αντίστοιχο κύριο χαρακτήρα.
 
Εικόνα 5
Αποδείξεις
Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι έχουν αποκρυπτογραφήσει τις μινωικές γραφές. Δεν είναι δυνατόν να επιχειρηματολογήσουμε για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο επειδή δεν υπάρχει τρόπος να συγκρίνουμε τις γλώσσες όπως στην περίπτωση της Πέτρας της Ροζέτας, όπου το ίδιο κείμενο αναγράφεται σε διαφορετικές γλώσσες. Κανένας όμως δεν έχει αμφισβητήσει τον κατάλογο του Μπράις. Αυτός ο κατάλογος περιγράφει τους 121 χαρακτήρες της γραμμικής γραφής Α.
Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς ότι οι χαρακτήρες στο βράχο είναι πανομοιότυποι με εκείνους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Μπράις, αν και ο βράχος έχει χαραχθεί με πέτρα. Οι χαρακτήρες της γραμμικής γραφής Α κατασκευάστηκαν για να γράφονται με πένα σε πάπυρο ή σε πλάκες από άργιλο. Η μετάφραση του Όρτουν για τις λέξεις WE TU YU PI TI, «το μαλακό αμιγές» σημαίνει κάτι και έχει σχέση με τον άργυρο. Οι μεταφράσεις του και των άλλων 80 κείμενων της γραμμικής γραφής Α, επίσης, σημαίνουν κάτι. Μας αποκαλύπτουν μια καινούργια και ενδιαφέρουσα πλευρά του μινωικού πολιτισμού.
Υστερόγραφο
Ο Jarnaes και ο αρθρογράφος για την πλάκα, Ιούλιος 2012
Έχω επισκεφτεί εγώ ο ίδιος, μαζί με τον Jarnaes, τις περιοχές γύρω από το Kongsberg και έχω φωτογραφίσει αυτά που ο Jarnaes ισχυρίζεται ότι είναι κατάλοιπα προϊστορικών ορυχείων. Έχουμε βρει, ακόμη, αποδείξεις και λεπτομερείς πληροφορίες προϊστορικών ορυχείων και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι φωτογραφίες που πήρα μοιάζουν πολύ με τα ευρήματα στην Ισπανία και τη Σερβία. Επικοινώνησα, μάλιστα, με αρχαιολόγους στη Σερβία που υποστηρίζουν τις θεωρίες μου. Αυτό που είναι πραγματικά ξεχωριστό με το ασήμι του Kongsberg, είναι ότι τον έβρισκε κανείς σε καθαρή μορφή κατευθείαν στην επιφάνεια. Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι τέτοια ευρήματα θα περνούσαν απαρατήρητα μέχρι και το 1623; Μόλις η πηγή μειώθηκε, το υλικό της πέτρας, που είχε εξορυχτεί μαζί με τον άργυρο, ξαναγέμισε τα ορυχεία.
 Προϊστορικό ορυχείο στο Kongsberg
Ο άργυρος στις χώρες της Μεσόγειου δεν ήταν αμιγής. Ήταν ανάμικτος με μόλυβδο, και γι’ αυτό δεν ήταν γυαλιστερός όπως αυτός του Κόνγκσμπεργκ. Όταν ο Ναπολέων επέστρεψε από την εκστρατεία του στην Αίγυπτο, έφερε ένα μεγάλο θησαυρό αργύρου, ο οποίος εκτίθεται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου. Οι επιστήμονες του μουσείου αυτού ανέλυσαν τα αντικείμενα αργύρου. Η ανάλυση επέτρεψε στους επιστήμονες να εντοπίσουν την προέλευση του αργύρου κάθε αντικειμένου. Γνώριζαν, όμως, μόνο τα ορυχεία της Μεσογείου. Υπήρχαν και κάποια αντικείμενα των οποίων η προέλευση δεν εντοπίστηκε, πιθανώς γιατί τα ορυχεία εκείνου του αργύρου βρίσκονταν μακριά από τη Μεσόγειο.
 
Κομμάτι καθαρού αργύρου, όπως βγήκε από το ορυχείο
 Θανατική καταδίκη στη νορβηγική Αρχαιολογία και Επιστήμη
 Μου πήρε αρκετό χρόνο να εμβαθύνω στο κίνητρο και την περίεργη συμπεριφορά των καταξιωμένων Νορβηγών αρχαιολόγων επιστημόνων όσον αφορά την κατηγορηματική αντίκρουση των ευρημάτων του  Jarnaes.
 «Ημάχητου Kongsberg»
 Αυτή είναι μία σύντομη περίληψη:
 Ένα ειδικό μουσείο εξόρυξης αργύρου, σχετικά με την επίσημη εξόρυξη αργύρου το 1623, ιδρύθηκε στο Kongsberg. Ο διευθυντής αυτού του μουσείου έχει αφιερώσει τη ζωή του γράφοντας την «Ιστορία εξόρυξης αργύρου στο Kongsberg». Αν ο ισχυρισμός του Jarnaes μπορούσε να αποδειχτεί, η δουλειά του, μιας ολόκληρης ζωής, θα συνθλιβόταν. Επιπλέον, αν αποδεικνυόταν ότι οι Μινωίτες πήγαν στο  Kongsberg για άργυρο και ότι οι χαρακτήρες στην πλάκα γρανίτη ήταν Γραμμική Α, η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική και ο «παππούλης» θα γινόταν περίγελος! Η αντίσταση ήταν τόσο μεγάλη ώστε διήρκεσε μέχρι και το 2007, οπότε και η υπόθεση τέθηκε υπό περαιτέρω έρευνα. Ο Jarnaes δεν παραιτήθηκε ποτέ· συνέχισε να αλληλογραφεί μέσω διαδικτύου στέλνοντας φωτογραφίες ακόμη και βίντεο σε ειδικούς σε άλλες χώρες. Το 2007 ένας από αυτούς τους ειδικούς αναμίχθηκε στην υπόθεση και ξεκίνησε την έρευνα. Τα καλούπια είχαν καλυφθεί από ξένες πηγές! Ένα από τα τεστ που οι Νορβηγοί αμέλησαν να πραγματοποιήσουν όλο αυτό τον καιρό ήταν η προφανής παλαιομέτρηση με άνθρακα 14! Το πρωταρχικό τεστ παρέσυρε το «όριο 1623» μίλια μακριά! Ήταν, πλέον, απολύτως επιστημονικά εξακριβωμένο ότι η προϊστορική εξόρυξη αργύρου στο Kongsberg λάμβανε χώρα χιλιάδες χρόνια πριν το 1623!
 Όντας αναμεμιγμένος στην υπόθεση Kongsberg για πολλά χρόνια, έλαβα βοήθεια από τη γείτονα χώρα στα ανατολικά, τη Σουηδία. Όπως φαίνεται, ένας Σουηδός αρχαιολόγος, ο Oscar Monteliusείχε αυτή την ιδέα 100 χρόνια πριν.  Ήταν πρωτοπόρος στην ιστορική παλαιομέτρηση!
 Ισχυριζόταν ότι είχε παρατηρήσει ότι η χρονική περίοδος μετάβασης από τη Λίθινη Εποχή στην Εποχή του Χαλκού ήταν πολύ μικρή. «Η Εποχή του Χαλκού εμφανίστηκε ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη»! Ακόμη κι αν ο Montelius μπορούσε να κατασκευάσει ευρήματα ξεκάθαρα επηρεασμένα από τη Μεσόγειο, ειδικά το Αιγαίο, οι θεωρίες του ήταν πολύ προχωρημένες για να γίνουν αποδεκτές τότε. Παρόλα αυτά, κίνησε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των Σουηδών, που ασχολούνται με αυτό από τότε! Πολλά χρόνια αργότερα, την εποχή της τηλεόρασης, ένας από αυτούς ξεκίνησε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα «Οι λιθογραφίες» (λιθογραφίες σε βράχους, που ήταν τα σημαντικότερα σημάδια της αρχαίας Ιστορίας στη Σουηδία, υπήρχαν εκατοντάδες). Το τηλεοπτικό κοινό άρχισε να παρατηρεί και να αναφέρει ευρήματα όπου και όποτε έκανε περιπάτους! Το τηλεοπτικό πρόγραμμα έγινε πολύ δημοφιλές, εκατοντάδες αγνώστων αρχαιολογικών χώρων ανακαλύφθηκαν και περίπου 6000 ιστορικά ευρήματα βρέθηκαν. Έχοντας εξετάσει τα αντικείμενα δύο Σουηδοί αρχαιολόγοι εξέδωσαν το 2005 ένα βιβλίο με τίτλο: «Η άνοδος της κοινωνίας της Εποχής του Χαλκού»1. Οι αρχαιολόγοι αυτοί, οι οποίοι διδάσκουν σε δύο διαφορετικά πανεπιστήμια της Σουηδίας, έχουν εξετάσει στην διάρκεια έξι χρόνων χιλιάδες γραπτά και αντικείμενα, ευρήματα από τη Νότια Σουηδία, που έχουν ανακαλυφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Μελέτησαν, ιδιαίτερα, προϊστορικές σκανδιναβικές λιθογραφίες σε βράχους. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες στη Σκανδιναβία. Πολλά από τα αντικείμενα και τις λιθογραφίες καθρεφτίζουν τις ιδέες, τις θρησκείες και τις τέχνες των χωρών της Μεσογείου. Στο βιβλίο περιγράφονται τα αποτελέσματα των μελετών. Οι δύο αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι τα ευρήματα προέρχονται από μια κουλτούρα που ξαφνικά ανέβηκε σε υψηλό επίπεδο, περνώντας στην Εποχή του Χαλκού, όπως ακριβώς συνέβη στις χώρες της Ανατολικής Μεσόγειου. Το πιο μυστηριώδες είναι, όμως, ότι αυτή η υψηλή κουλτούρα διάρκεσε περίπου 1000 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 500 π.Χ., πριν παρακμάσει και εξαφανισθεί τόσο ξαφνικά όσο άκμασε. Αυτά τα αποτελέσματα των μελετών είναι αλήθεια συνταρακτικά. Δείχνουν ότι έχουμε πραγματικά αποδείξεις για την ύπαρξη σχέσεων μεταξύ της Σκανδιναβίας και των χωρών της Μεσογείου την εποχή του χαλκού.
 
Εικόνα 9. Προϊστορικές σκανδιναβικές λιθογραφίες σε βράχους
Το βιβλίο: TheRiseofBronzeAgeSociety
Kristian Kristiansen Göteborg
Universitet,Sweden
Thomas B. Larsso, Umeå
Universitet, Sweden
OxfordUniversityPress. 2005
(ISBN-13:
9780521843638 | ISBN-10: 0521843634)
  Γενετικές ενδείξεις
 Η αρχαιολογία έχει αποκτήσει πρόσφατα νέα εργαλεία, μερικά από αυτά κληρονομημένα από την Ιατρική, όπως το ραντάρ και η σάρωση με λέιζερ των αρχαιολογικών χώρων και η ανάγνωση του μοριακού DNA οστών μέχρι και 5.000 ετών. Το Φεβρουάριο του 2007 το αναγνωρισμένο Ινστιτούτο Έρευνας του Stanford εξέδωσε μια αναφορά εκ μέρους της αρχαιολογικής κοινότητας των Η.Π.Α. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε η νέα τεχνική ανάλυσης του μοριακού DNA στα οστά που συλλέχθηκαν από εκσκαφές σε διάφορες χώρες της Μεσογείου. Τα πρότυπα του DNA συγκρίθηκαν τότε με οστά από μινωικούς τάφους. Το συμπέρασμα ήταν ότι ο μινωικός πολιτισμός είναι πιο πιθανό να  προέρχεται από χώρες ανατολικά της Τουρκίας, κάπου μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ. Αρκετή ποσότητα μινωικού γενετικού υλικού βρέθηκε, επίσης, στη Νότια Σκανδιναβία, κάτι που ενισχύει τις θεωρίες του βιβλίου «Η άνοδος της κοινωνίας της Εποχής του Χαλκού».
Η πρωτοπόρος αθηναϊκή εφημερίδα «Καθημερινή» γράφει:
Το DNA ριχνει (πέταχνει)  φως στους Μινωίτες
 Ο φημισμένος μινωικός πολιτισμός αναπτύχθηκε από ανθρώπους από την Ανατολία σύμφωνα με μία καινούρια μελέτη από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, που αντικρούει μία προηγούμενη θεωρία σύμφωνα με την οποία οι πρόγονοι των Μινωιτών προέρχονταν από την Αφρική. Η νέα έρευνα – μία σύμπραξη ειδικών στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Ρωσία και την Τουρκία – έβγαλε τα συμπεράσματά της από την ανάλυση του  DNA 193 ανδρών από την Κρήτη και άλλων 171 από πρώην νεολιθικές αποικίες στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο νεολιθικός πληθυσμός της χώρας ήρθε στην Ελλάδα από τη θάλασσα από την Ανατολία – στις μέρες μας Ιράν, Ιράκ και Συρία – και όχι από την Αφρική, όπως επέμενε ένας λόγιος των Η.Π.Α. ο  Martin Bernal. Η ανάλυση του DNA υποδεικνύει ότι η άφιξη του νεολιθικού άντρα στην Ελλάδα από την Ανατολία συνέβη ταυτόχρονα με την κοινωνική και πολιτιστική ακμή που οδήγησε στη γέννηση του μινωικού πολιτισμού. Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης  είπε στην «Καθημερινή»: «Μέχρι τώρα είχαμε μόνο τις αρχαιολογικές ενδείξεις – τώρα έχουμε και γενετικά δεδομένα και μπορούμε να χρονολογήσουμε το DNA».
Αρκετά στοιχεία DNA βρέθηκαν, επίσης, στη Σουηδία, τη βορειοδυτική Γερμανία και τις βρετανικές νησίδες ώστε να αποδεικνύουν όχι μόνο ότι το βιβλίο «Η άνοδος της κοινωνίας της εποχής του χαλκού» – “ The  Rise of Bronze Age Society” – βασίζεται σε επιστημονικά γεγονότα, αλλά και ότι οι Μινωίτες ήταν ακόμη καλύτεροι ταξιδιώτες από ό, τι γνωρίζαμε. Η νεότερη ανακάλυψη έρχεται από τη βορειοδυτική Γερμανία, “Fricia”, κοντά στα σύνορα με τη Δανία, όπου βρέθηκαν τα χαλάσματα ενός μινωικού οικισμού. Ένα από τα αντικείμενα ήταν ένα δαχτυλίδι σφραγίδα με χαρακτήρες στην Γραμμική γραφή Α!
 Είναι εφικτό να αποκρυπτογραφηθεί η Γραμμική γραφή Α;
 Γιατί δεν πιστεύω πια στην αποκρυπτογράφηση του Aartun. Έχοντας διαβάσει τα βιβλία του, έχω συμπεράνει, όπως και πολλοί άλλοι, ότι οι μέθοδοί του είναι υπερβολικά απλοποιημένες, μη συστηματικές και μη επιστημονικές. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να αποκρυπτογραφηθεί η Γραμμική Α, αλλά το πρόβλημα να ξεκινήσει κανείς, είναι ότι δεν γνωρίζει ούτε τι κατηγορίας γλώσσα πιθανόν να είναι. Ύστερα από 100 σχεδόν χρόνια έρευνας φαίνεται να υπάρχει μία συμφωνία ότι το 90 % των χαρακτήρων της Γραμμικής γραφής Β εμφανίζονται, επίσης, στην Γραμμική Α. Είναι, ακόμη, πολύ πιθανό τα περισσότερα από τα φωνήεντα να είναι πανομοιότυπα. Το ένα και μοναδικό πράγμα στο οποίο συμφωνούν οι γλωσσολόγοι είναι ότι αυτή η γλώσσα δεν είναι ελληνική. Κάποιοι επιστήμονες  υπαινίσσονται ότι είναι ινδο – ευρωπαϊκή, παρόμοια με τις γλώσσες από την Ανατολία: HuerrianUertianLuvianHiti  και ινδο – ιρανική.
 Το δεύτερο γκρουπ  ο Kjell Aartun και ο Cyrus Gordon είναι της άποψης ότι η Γραμμική Α είναι μία σημιτική γλώσσα.
Επικροτώ την ειδικότητα του Kjell Aartun στις σημιτικές γλώσσες αν και δε συμφωνώ με την αποκρυπτογράφησή του των μινωικών γραφικών συστημάτων.
Πριν από μερικά χρόνια άρχισα να κάνω κάποια έρευνα στις διαλέκτους σε χωριά της Κρήτης. Εντελώς τυχαία, την προσοχή μου τράβηξε ένα χωριό κοντά στον Ψηλορείτη, τα Ανώγεια. Έχοντας συλλέξει έναν αριθμό λέξεων που ήταν άγνωστες τόσο σε μένα όσο και στο λεξικό του Μπαμπινιώτη, έστειλα κάπου 40 από αυτές που είχα συλλέξει από τη διάλεκτο στα Ανώγεια στον Aartun. Από τις 40 λέξεις ο Aartun αναγνώρισε ότι 29 από αυτές είχαν αραβική προέλευση. Ο Aartun το είδε αυτό αμέσως ως απόδειξη στον ισχυρισμό του, ότι η μινωική γλώσσα ήταν σημιτική. Δε συμφωνώ μαζί του.
Η Κρήτη την εποχή του χαλκού ήταν πράγματι μία πολυπολιτισμική κοινωνία. Είναι πολύ πιθανό να υπήρχε ένας αραβικός οικισμός στα Ανώγεια τον καιρό εκείνο. Έτσι, οι σημερινοί κάτοικοι ίσως είναι αραβικής καταγωγής! Έχουν κρατήσει ακόμη και αρκετές λέξεις με τις οποίες μιλούσαν οι πρόγονοί τους 3500 χρόνια πριν! Επιπλέον απόδειξη της δήλωσης αυτής είναι το γεγονός ότι δε μπόρεσα ποτέ να βρω κάποιο ίχνος μίας παρόμοιας διαλέκτου σε άλλο κρητικό χωριό.
Έχουμε λιγότερες από 100 επιγραφές που είναι αρκετά μεγάλες ώστε να εκφράσουν κάποιο μήνυμα με νόημα. Οι Chadwick και Ventris, που κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν την Γραμμική Β, είχαν στη διάθεσή τους εκατοντάδες πίνακες αργίλου με επιγραφές στη Γραμμική Β. Επιπλέον, είχαν μία βέβαιη ένδειξη ότι η γλώσσα έπρεπε να ήταν ελληνική.
 Ο Champolion, που αποκρυπτογράφησε τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά, είχε την πέτρα της Ροζέτα με την ίδια επιγραφή σε 3 γλώσσες, 2 εκ των οποίων είναι γνωστές! Πάντως, ο Champolion είπε ότι πιθανότατα δεν θα τα είχε καταφέρει αν δεν είχε μία ένδειξη για τη γλώσσα που σχετιζόταν με τα αρχαία αιγυπτιακά, Coptic  Το αν στο μέλλον καταφέρουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τη Γραμμική Α εξαρτάται από τα νέα ευρήματα με υλικό σε Γραμμική γραφή Α! Διατηρώ τις ελπίδες μου για τις ανασκαφές της Σαντορίνης, στο Ακρωτήρι και το Παλαίκαστρο, όπου η Sandy McGillivray της βρετανικής σχολής μέσω της σάρωσης με ραντάρ βρήκε ίχνη από ακόμη ένα παλάτι, ίδιου μεγέθους όπως των Μαλλίων!
Έχοντας δεσμευτεί με το αίνιγμα όλα αυτά τα χρόνια, οφείλω να παραδεχτώ ότι έχω αλλάξει γνώμη και έχω ενημερώσει το άρθρο αρκετές φορές από όταν πρωτοεμφανίστηκε στην τοπική κρητική εφημερίδα «Ανατολή» το 2002.
Πολλά έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια των 10 αυτών χρόνων. Έχουμε πολλές νέες πληροφορίες· κάποιες από αυτές θα έλεγα ότι είναι έγκυρες σαν αποδεικτικά στοιχεία: το βιβλίο των Σουηδών
Καθηγητών, η αναφορά του DNA από το Στάνφορντ και τα ευρήματα μινωικού πολιτισμού στη Fricia (FRIESLAND), τα βόρεια παράλια της Γερμανίας κοντά στα σύνορα με τη Δανία. Όσο για τη δική μου χώρα, τη Νορβηγία, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα προϊστορικά ορυχεία υπήρχαν στο Κόνγκσμπεργκ και ότι οι Μινωίτες ήρθαν για τον άργυρο 3500 χρόνια πριν!
Το σημαντικότερο αποτέλεσμα αυτού είναι ότι μία νέα γενιά Νορβηγών αρχαιολόγων ξαφνικά βρήκε κάποιο ενδιαφέρον για την περιοχή αυτή. Ό, τι έχει ανακαλυφθεί σε αυτό το χώρο έως τώρα είναι σχεδόν τίποτα σε σύγκριση με ό, τι αναμένεται στο μέλλον! Είναι αρκετά πιθανό να ξεκινήσουν νέες εκσκαφές στο άμεσο μέλλον. Τότε, ίσως να πρέπει να επιστρέψω με ακόμη μία ενημέρωση!
  
Εικόνα 11. Ο αρθρογράφος με ένα αντίγραφο των πέντε χαραγμένων χαρακτήρων




                                                                                                                  πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου