Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Βαρύ κλίμα και απειλές κατά Ερντογάν


Photo for this article
Η εμπλοκή της Τουρκίας στον συριακό εμφύλιο πόλεμο είναι αδιαμφισβήτη. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για πολιτική λύση στο Κουρδικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι κυβερνώντες ισλαμιστές επεξεργάζονται νέο Σύνταγμα, το οποίο θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της Δημοκρατίας που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Ωστόσο, ένα διαφορετικής τάξεως ζήτημα μονοπωλεί το ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες, πυροδοτώντας θυελλώδεις συγκρούσεις στην πολιτική αρένα και στα μέσα ενημέρωσης: οι περιορισμοί στη χρήση των οινοπνευματωδών ποτών, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή από το τουρκικό Κοινοβούλιο.
Οι Κεμαλιστές αγριοκοιτάζουν τον τούρκο πρωθυπουργό…

Εντείνονται οι κριτικές εναντίον του Ερντογάν για τις δηλώσεις του για «δυο μεθύστακες που άλλαξαν τους νόμους» και ουσιαστικά όπως δήλωσε επέτρεψαν τηn χρήση αλκοόλ. Ο τούρκος πρωθυπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις, Προκειμένου να υπερασπιστεί τον νέο νόμο που περιορίζει τη χρήση και την κατανάλωση ενώ απαγορεύει την διαφήμιση αλκοολούχων ποτών.
Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά από τον τούρκο πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει αν ως «μεθύστακες εννοούσε τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ισμέτ Ίνονου».
Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουαμέρ Ιντζέ, δεν δίστασε να απειλήσει τον τούρκο πρωθυπουργό, δείχνοντας ότι οι Κεμαλιστές είναι πάντα εκεί και περιμένουν τον οποιοδήποτε στην γωνία.
«Πάλι ο πρωθυπουργός μίλησε. Ανέφερε «για νόμο που έκαναν δυο μεθύστακες». Αυτά τα εδάφη δεν γέννησαν ακόμη παιδιά που θα πουν «μεθύστακα» τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ισμέτ Ινονού. Εσυ Ερντογάν αν εννοείς αυτούς , θα σε κάνουμε να καταπιείς αυτά τα λόγια. Θα σε κάνουμε να νιώθεις τη Βουλή στενή … Αν εννοούσες τον Κεμάλ Ατατουρκ θα σε κάνουμε να νιώθεις αυτή την πατρίδα στενή . Μην εμπιστεύεσαι τη δύναμη σου. Και ούτε τους 3000 αστυνομικούς που έχεις γύρω σου. Αλλάζουν κάποτε οι εποχές. Ο λαός θα καταλάβει κάποια μέρα. Αν έχεις το θράσος να είσαι τόσο αγενής απέναντι στους ανθρώπους που έδωσαν μια μάχη ανεξαρτησίας για την χώρα αυτή, θα έρθει εκείνη η μέρα που θα ζητηθεί ο λογαριασμός»
Τέλος ακόμα και εφημερίδες επικρίνουν πλέον τον Ερντογάν. Συγκεκριμένα η τουρκική εφημερίδα «Sol» αναφέρεται «στο θέμα της επέμβασης του Ερντογάν και του δήμου της Κωνσταντινούπολης για την εξαφάνιση του πάρκου στην πλατεία Ταξίμ όπου θα χτιστεί εμπορικό κέντρο. 4 ημέρες ο κόσμος αντιστέκεται. Οι αστυνομικοί έκαψαν τις σκηνές των διαδηλωτών» αναφέρει ειδικότερα η εφημερίδα που παρομοιάζει τον τούρκο πρωθυπουργό με τον Νέρωνα, «καθώς ο αυτοκράτορας της Ρώμης είχε κάψει την πόλη για να τη διαμορφώσει σύμφωνα με τα δικά του γούστα».




Συντάχθηκε από τόν/τήν κόμπρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου