Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Στο δρόμο και οι αγρότες της Αχαΐας

patra agroΔεκάδες τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί του Σαββάτου σε τρία σημεία στην Αχαΐα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ειδικότερα, αγρότες έχουν παρατάξει τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο κόμβο της Κάτω Αχαΐας, καθώς και σε δυο σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Τρίπολης, στον κόμβο του Κουρλαμπά και στον κόμβο του Διάσελου.




Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας Σάκης Μαυρόγιαννης, όσο περνά η ώρα αυξάνεται η συμμετοχή των αγροτών στα σημεία των κινητοποιήσεων. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να μετακινηθούν αργότερα οι αγρότες, στην περιμετρική οδό της Πάτρας.
Από την πλευρά της, η αστυνομία έχει λάβει μέτρα και περιπολικά οχήματα βρίσκονται και στους τρεις κόμβους, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες.
Πάντως σε νέα κυβερνητική σύσκεψη που θα γίνει τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το κατά πόσο η δημοσιονομική πολιτική επιτρέπει την ικανοποίηση αιτημάτων των αγροτών.
Η σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό είχε ουσιαστικά ενημερωτικό χαρακτήρα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου στον κ. Σαμαρά, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουν να κάμψουν τον αγώνα των αγροτών
Για «επικοινωνιακή διαχείριση» των προβλημάτων των αγροτών που έχει ως στόχο «την κάμψη του αγώνα τους» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου.
Όπως επισήμανε σε δήλωσή του ο βουλευτής, οι αγρότες κινητοποιούνται γιατί βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται ακόμη μια χρονιά, χωρίς να υπηρετούνται κατ΄ ελάχιστο οι δυνατότητες της αγροτικής οικονομίας.
«Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται την αξία του αγροτικού χώρου και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Όμως η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει αυτή την αξία», σημείωσε.
«Ακόμη και μετά την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητος και ορθότητας της ακολουθούμενης δημοσιονομικής πολιτικής από το ΔΝΤ αλλά και τον οίκο Moody's η συγκυβέρνηση αποφεύγει να πάρει θέση απέναντι στα απεγνωσμένα αιτήματα των αγροτών παραγωγών που προσπαθούν μέρες τώρα να αφυπνίσουν συνειδήσεις και την ίδια τη κοινωνία για τους άμεσους κινδύνους κατάρρευσης της αγροτικής παραγωγής», πρόσθεσε.
Π. Καμμένος: Στόχος τους η εξαφάνιση της πρωτογενούς παραγωγής
Επίσκεψη στους αγρότες της Χρυσούπολης στην περιοχή του Νέστου πραγματοποίησε στο μεταξύ ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι οι αγρότες αντιμετωπίζονται «από τη νέα τάξη πραγμάτων και την τρόικα ως επαγγελματίες που θα πρέπει να εξαφανιστούν, γιατί ο στόχος τους είναι η εξαφάνιση της πρωτογενούς παραγωγής».
Δεσμεύθηκε επίσης ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αποκρούσουν με όλα τα μέσα την απόπειρα της τρόικας και του ΔΝΤ «να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια χώρα υπαλλήλων πολυεθνικών εταιρειών που δεν θα παράγει αλλά θα εξαρτάται από τους δανειστές».
Αν κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι να βρεθεί λύση για τους αγρότες, πρόσθεσε, η λύση είναι στα χέρια της και δεν απαιτούνται ούτε χρήματα ούτε συνεννοήσεις. «Η λύση αυτή τη στιγμή, προκειμένου να υπάρξει πρωτογενής παραγωγή, προκειμένου να σπαρθούν πάλι τα χωράφια και να μην μετατραπούν σε γερμανικά φωτοβολταϊκά πάρκα είναι, τώρα, αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες το οποίο δεν στοιχίζει στο κράτος, έτσι και αλλιώς κανείς δεν έχει ν' αγοράσει πετρέλαιο, αλλά ίσα - ίσα θα εισπράξει το κράτος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, «θα υπάρξει πρωτογενής παραγωγή, θα υπάρξει προϊόν, θα φτάσει στους καταναλωτές, θα τρώνε οι ελληνες πολίτες ελληνικά αγροτικά προϊόντα και όχι εισαγόμενα από τρίτες χώρες και παράλληλα θα μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους στην περιφέρεια οι Έλληνες αγρότες».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου