Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης με την τρόικα

Picture 0 for Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης με την τρόικα


Η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή και να μην ανατραπεί το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα για την χώρα στο εξωτερικό
Ξεκινά ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα και στο επίκεντρο των συναντήσεων βρίσκονται οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις, τα φορολογικά έσοδα και οι τράπεζες.

Η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή και να μην ανατραπεί το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα για την χώρα στο εξωτερικό.
Κατά τις συναντήσεις η τρόικα αναμένεται να συνεχίζει τις πιέσεις της για το ζήτημα των απολύσεων από το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο πρέπει να αποχωρήσουν 25.000 άτομα φέτος, εκ των οποίων τα μισά το πρώτο εξάμηνο. Από την πλευρά της η κυβέρνηση πρόκειται να δεσμευτεί ότι εώς το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των επίορκων, που εκτιμάται ότι είναι περίπου 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και ότι θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα δώσει η κυβέρνηση στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις δημοσίων οργανισμών.

Στο επίκεντρο της τρόικας πρόκεται να βρεθεί επίσης και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και κυρίως το σκέλος των εσόδων. Το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσεις να πείσει τους ελεγκτές για την αναγκαιότητα βελτίωσης της ρύθμισης εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και για την επανεξέταση ορισμένων αναποτελεσματικών μέτρων του Μνημονίου, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει η τρόικα στο κρίσιμο, από όλες τις πλευρές, μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, επανεξετάζοντας τα δεδομένα και τις νεότερες εκτιμήσεις της Αθήνας για τις προσδοκώμενες εισπράξεις. Κοινή γραμμή αποτελεί πως η δυνατότητα επίτευξης του φετινού στόχου για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό τον Απρίλιο, μήνας κατά τον οποίο δρομολογούνται εξελίξεις σε ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ και ΕΥΑΘ. Ενδεχόμενη απόκλιση από το στόχο θα ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας στην προσεχή διετία, ενώ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και ρήτρες απόκλισης με τη λήψη πρόσθετων μέτρων.





/voria.gr/index

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου