Christos Papanikos
(εφ."Αναγγελία")
Ο τερματισμός των πολιτικών της λιτότητας και η επαναδιαπραγμάτευση της
δανειακής σύμβασης με τους δανειστές, από μια νέα κυβέρνηση, αποτελούν
τη βάση για την εναλλακτική πρόταση και την έξοδο της Ελλάδας από την
κρίση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Μιλώντας στο περίφημο LSE, σε ένα απαιτητικό
βρετανικό κοινό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι πολιτικές της λιτότητας, οι
οποίες επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, δε μοιάζει να προσφέρουν μια βιώσιμη
έξοδο από την κρίση. Δε μοιάζει να αποτελούν καν προϋποθέσεις για μια
τέτοια έξοδο. Αντιθέτως, εξαρτώνται από την κρίση, κάνοντας τη
δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμα πιο δύσκολη».
Επανέφερε δε την πρότασή του για ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού
χρέους και μία αναπτυξιακή πολιτική, στα πρότυπα της Συμφωνία για το
Χρέος του Λονδίνου, το 1953.
Πραγματικότητα αδιαμφισβήτητη, πρώτη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει
χωρίς εξωτερική βοήθεια. Τουτέστιν, δεν μπορεί να τη βγάλει χωρίς
δανεικά.Πραγματικότητα σημαντική, που αγνοείται, δεύτερη. Αν τα δανεικά της εκάστοτε τρόικας είναι φθηνότερα από αυτά των αγορών η (οικονομική) λογική λέει ότι τα πρώτα θα είναι προτιμότερα.
Πραγματικότητα, χωρίς παρωπίδες, τρίτη. Κανένα κόμμα εξουσίας της ελληνικής πολιτικής σκηνής δεν έχει τη δυναμική, το μέγεθος, και το ειδικό βάρος να κάνει μαγκιές στους ξένους δανειστές, και μάλιστα σε μια Ευρώπη που βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού.
Άκουσα πρόσφατα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να λέει ότι δεν θα δανειστούμε ξανά από την τρόικα. Με άλλα λόγια, μας διαβεβαιώνει ότι θα βγαίνουμε πλέον στις αγορές για να δανειζόμαστε. Αυτή είναι μια παραδοχή της αδήριτης ανάγκης των δανεικών, τα οποία έχουν πάντα το κόστος τους και στην περίπτωση της τρόικας αυτό ήταν βαρύτατα πολιτικό και μια καταστροφική οικονομική πολιτική. Αλλά από την άλλη πλευρά, τα λεφτά που πήραμε από την τρόικα, και με το επιτόκιο που τα πήραμε, δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν πουθενά.
Επομένως, μια ζωή θα δανειζόμαστε, έχοντας στην πλάτη κι ένα χρέος που δεν είναι πια βιώσιμο και προσδοκούμε ότι θα μας το ελαφρύνουν, αν βέβαια αποδειχθούμε «υπάκουοι μαθητές» έως το τέλος.
Άκουσα τον Αλέξη Τσίπρα να λέει και στη Θεσσαλονίκη ότι όταν θα γίνει (σύντομα) πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε… σκληρή επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, ζητώντας τη διένεργεια διάσκεψης γα το ελληνικό χρέος και πάγωμα στην αποπληρωμή του. Από μια άποψη αυτό είναι θετικό γιατί η συγκεκριμένη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον πιο ώριμη από τις αντίστοιχες επαναστατικές, επιστημονικής φαντασίας, που εξέφραζε μέχρι πρόσφατα, περί μονομερούς διαγραφής του χρέους και κατάργησης των Μνημονίων.
Ας υποθέσουμε, όμως, ότι ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί τις δανειακές συμβάσεις (sic) και όχι τα Μνημόνια.
Ποιος του είπε ότι οι δανειστές θα καθίσουν σώνει και καλά στο ίδιο τραπέζι μαζί του για επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων; Και αν υποθέσουμε ότι αυτό μπορεί και να γινόταν, πιστεύει κανείς σώφρων άνθρωπος ότι θα γινόταν στα αλήθεια επαναδιαπραγμάτευση, και μάλιστα επί ίσοις όροις;
Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ούτε σε ονειρεμένες καταστάσεις και με το μικρό σπίτι στο λιβάδι!
Μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με κατάργηση του Μνημονίου επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην εκπομπή NETWEEK της ΝΕΤ.
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του και πως δεν περίμενε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να τις αποδεχθεί τις θέσεις αυτές.
«Δεν ανοίξαμε εμείς τη συζήτηση για το νόμισμα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις στην Ελλάδα. «Πώς να έρθουν επενδυτές στην Ελλάδα όταν ξέρουν πως μια ολιγαρχία ελέγχει τα πάντα» αναρωτήθηκε.
Εμείς δεν θέλουμε τη λεηλασία του κοινωνικού πλούτου αλλά επενδύσεις που να εξασφαλίζουν την κοινωνική ανταποδοτικότητα επισήμανε. Απαντώντας σε ερώτηση αν θα διώξει την Cosco από την Ελλάδα είπε ότι είναι υπέρ της αξιοποίησης και όχι της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.
«Στην επαναδιαπραγμάτευση δεν θα κάνουμε πίσω» απάντησε στην ερώτηση αν ισχύει η προεκλογική δήλωση ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ».
«Οποτε και να γίνουν εκλογές είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικό υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» είπε απαντώντας σε ερώτηση για τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που φέρνουν να έχει ελαφρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. Χαρακτήρισε παροδική τη δημοσκοπική ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας καθώς βασίζεται σε προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης της χώρας οι οποίες θα διαψευστούν.
«Για να σωθεί η χώρα θα συμμαχήσω και με το διάβολο» είπε κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας για να δικαιολογήσει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τις επαφές που είχε εκεί με το ΔΝΤ. Κατά την εκτίμηση του κ. Τσίπρα η αρνητική τοποθέτηση της Βραζιλίας στο ΔΝΤ όσον αφορά την απελευθέρωση της συμμετοχής του Ταμείου στο πακέτο βοήθειας της χώρας ήταν θετική γιατί έδειχνε πως το Ταμείο πρέπει να πιέσει ακόμη περισσότερο την κυρία Μέρκελ ώστε να αλλάξει πολιτική έναντι της Ελλάδας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΟΜΠΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου