Δραματικές καταστάσεις εκτυλίσσονται καθημερινά στα νοσοκομεία από
τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και αναλωσίμων, ορισμένες εκ των οποίων
αφορούν σε σοβαρές ασθένειες.
Οι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά- οι οποίες είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε ορισμένα μεγάλα νοσηλευτήρια- διαψεύδουν ακόμη μία φορά τον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είπε σήμερα στην Βουλή, ότι δεν θα έχουμε καμία έλλειψη το 2013 διότι απελευθερώνονται χρήματα για τους προυπολογισμούς του ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα, για τις ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία, ο υπουργός είπε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, θα απελευθερωθούν 280 εκατ. ευρώ για τους προυπολογισμούς των νοσοκομείων και έτσι το 2013 δεν θα υπάρξει καμία έλλειψη σε φάρμακα και υλικά.
Ορισμένα δε νοσοκομεία, όπως σημείωσε ο υπουργός, μετέφεραν τμήμα της νοσοκομειακής δαπάνης στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα υψηλού κόστους (αφορούν σε σοβαρές ασθένειες) και πρόσθεσε πως και η αγορά προχωράει ευρύθμως, με τα προβλήματα που τυχόν παρουσιάζονται πάντα σε μια αγορά.
Οι ελλείψεις πάντως είναι εμφανείς, σύμφωνα με πηγές φαρμακοποιών εντός των νοσοκομείων, ιδιαίτερα σε ορισμένα «βαριά» νοσοκομεία, όπως Ευαγγελισμός, Αττικόν, Ιπποκράτειο και Ερυθρός, τα οποία έχουν «στεγνώσει» και βρίσκονται στο «κόκκινο» ήδη από τον Οκτώβριο.
Για τον Ευαγγελισμό όμως, είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του προέδρου των Εργαζομένων κ. Ηλία Σιώρα την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή του Γ. Πρετεντέρη, ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, είπε ότι το νοσοκομείο έχει δαπανήσει σχεδόν το 98% του προυπολογισμού του σε φάρμακα το 10μηνο του 2013.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές επίσης, και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων, ενώ υπάρχουν αναφορές και για πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες δεν φέρνουν ποσότητες σκευασμάτων, διότι γνωρίζουν ότι θα πληρωθούν δύσκολα.
Αλλά και το CNN μόλις πριν δύο μήνες, τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ρεπορτάζ του, έκανε μεγάλη αναφορά για τις ελλείψεις φαρμάκων, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην αγορά.
Αναφορικά με τις ελλείψεις στα ιδιωτικά φαρμακεία, αυτές αφορούν κυρίως εμβόλια, π.χ. για τέτανο και πολυομυελίτιδα, ορισμένα αντιβιοτικά και εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.
Ένα άλλο σοβαρό θέμα ακόμη το οποίο απασχολεί τα νοσοκομεία, είναι η έλλειψη φαρμάκου που αφορά σε χημειοθεραπείες. Οι φαρμακοποιοί στα νοσοκομεία μάλιστα, χαρακτηρίζουν το θέμα ανήθικο, διότι η συγκεκριμένη εταιρεία συμμετείχε σε διαγωνισμό για να πάρει την προμήθεια, επελέγη για την χαμηλότερη τιμή της, και τώρα δηλώνει αδυναμία να προμηθεύσει τα νοσηλευτήρια.
Σε ερώτημα για το εάν θα μπορούσε το υπουργείο Υγείας να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος σε μια περαιτέρω μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο στόχος που τέθηκε για το 2014, των 2 δισ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και των υπολοίπων 600- 700 εκατ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, εφόσον δεν μειωθεί και μείνει εκεί, θα μπορέσει να τηρηθεί με τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται σήμερα.
Βεβαίως τα 2 δις ευρώ φαρμακευτική δαπάνη για το 2014, είναι πολύ κακός οιωνός, ο οποίος παραπέμπει σε ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, των γιατρών αλλά και των Ενώσεων των Ασθενών, οι οποίοι έχουν προτείνει η εξωνοσοκομειακή δαπάνη να μην πέσει κάτω από 2,25 δις ευρώ.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου