Ούτε τα στρατιωτικά επιτελεία των ΗΠΑ με προεξάρχοντα τον αρχηγό των
αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι θέλουν μια επέμβαση στη
Συρία καθώς η ανησυχία για πολλαπλά χτυπήματα εναντίον αμερικανικών στόχων σε
όλη τη Μέση Ανατολή από το Ιράν και τη Συρία ως αντίποινα είναι ιδιαίτερα μεγάλη
στους κόλπους του στρατεύματος. .
Το γεγονός βέβαια αυτό προκαλεί απορία για το ποιος ή ποιοι είναι τελικά που επιζητούν αυτή τη σύγκρουση στη Συρία.
Οι αντιστάσεις που έχει συναντήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα όπως αναφέρεται από το στρατιωτικό του επιτελείο είναι μεγάλες και δεν προέρχονται μόνο από τον αρχηγό του μικτού επιτελείου αλλά και από τους αρχηγούς των Όπλων οι οποίοι αντιτίθενται στις προθέσεις του Ομπάμα για στρατιωτική επέμβαση.
Πηγές αναφέρουν ότι ο Στρατός και το υπουργείο Άμυνας προειδοποίησαν για πιθανά αντίποινα από Ιράν και Συρία σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων στην Μέση Ανατολή και Αφρική. Ένας από τους στόχους αυτούς ενδέχεται να είναι και η αμερικανική ναυτική βάση και αρχηγείο του 5ου Στόλου NSA Bahrain (Naval Support Activity Bahrain ) στη Μανάμα του Μπαχρέιν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιήθηκε ότι «αυτό μπορεί να είναι η έναρξη μιας μακροχρόνιας εμπλοκής που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, ακόμα και χρόνο μέχρι να διευθετηθεί μια λύση»
h World Tribune αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος μιας επίθεσης στη Συρία είναι ο ίδιος ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι!
Ο στρατηγός ανέφερε ότι ο «αμερικανικός Στρατός δεν είναι έτοιμος να υποστηρίξει μια σύγκρουση με την Συρία που θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάμειξη των συμμάχων της του Ιράν, και πρωτίστως της Ρωσίας».
Ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν ασυνήθιστα ανένδοτος παρά την υπόθεση του στρατηγού Μ.Ντέμπσι ότι μια επίθεση θα προκαλέσει εμπλοκή με Ιράν και Ρωσία. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές το Ιράν έχει ήδη εμπλέξει 50000 μαχητές στη Συρία, ενώ επισημαίνουν το γεγονός ύπαρξης μιας μεγάλης ναυτικής ρωσικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εκτιμάται πως οΜ.Ομπαμα περιορίστηκε από τις αντιδράσεις αυτές και για αυτό τον λόγο ζήτησε την έγκριση του Κογκρέσου για την επιχείρηση ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή.
Μάλιστα ο στρατηγός Ντέμπσι στις 27 Ιουλίου και πολύ πριν την χρησιμοποίηση χημικών όπλων στη Συρία, είχε αποστείλει επιστολή στο αμερικανικό Κογκρέσο λέγοντας πως μια επίθεση στη Συρία αφενός θα είχε τεράστιο οικονομικό κόστος και αφετέρου δύσκολη οι ΗΠΑ θα απέφυγαν ένα γενικευμένο πόλεμο.
«Από τη στιγμή που θα δράσουμε, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη συνέχεια. Θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε μια μεγαλύτερη εμπλοκή», είχε προειδοποιήσει ο
Αμερικανός στρατηγός, εννοώντας πώς θα πρέπει να σταλούν χερσαίες δυνάμεις. Και στην περίπτωση αυτή το τίμημα θα είναι αρκετά μεγάλο.
Ο στρατηγός Ντέμπσι στην ίδια επιστολή του ανέφερε ότι όχι μόνο μια χερσαία επέμβαση θα ήταν καταστροφική αλλά ακόμη και οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν θα έφεραν τι επιθυμητό αποτέλεσμα:
«Μια τέτοια επιλογή, που θα απαιτούσε εκατοντάδες πλοία και αεροσκάφη, θα κόστιζε, ανάλογα και με τη διάρκειά της, δισεκατομμύρια δολάρια» ανέφερε.
Ο αρχηγός του μικτού επιτελείου όμως ήταν και εξακολουθεί να είναι αντίθετος και σε αποστολή ειδικών δυνάμεων για την εύρεση των χημικών όπλων του Άσαντ.
«Η ανάπτυξη μελών των ειδικών δυνάμεων και άλλων χερσαίων δυνάμεων, για επιθέσεις και για την περιφρούρηση της ασφάλειας των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα χημικά όπλα της χώρας απαιτεί να γνωρίζουμε που ακριβώς έχει αποθηκευμένα τα χημικά όπλα ο Μπασάρ αλ Άσαντ. Διαφορετικά κινδυνεύει να μετατραπεί η επιχείρηση σε όλεθρο ακόμη και για τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ».
Τελικά το ερώτημα που τίθεται είναι: Η κοινή γνώμη των ΗΠΑ είναι αντίθετη με την επέμβαση, οι ένοπλες δυνάμεις το ίδιο, ο Ομπάμα διστάζει τελικά ποιος είναι αυτός που θέλει την έναρξη των επιχειρήσεων;
defencenet.gr
lithosfotos.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου