Νέες «ΕΡΤ» ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μετά τις αντιρρήσεις που παρουσίασε η Τρόικα σχετικά με το ενδεχόμενο της εν λειτουργία αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών.
Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
Όλα ξεκίνησαν με το e-mail που έστειλε η Τρόικα στην κυβέρνηση, μία είδηση την οποία πρώτο αποκάλυψε το koolnews.gr, στο οποίο εξέφραζε τις αντιρρήσεις της σχετικά με την αναδιάρθρωση. Οι Τροϊκανοί δεν θεωρούσαν ρεαλιστικές τις προτάσεις της κυβέρνησης και πρότειναν την με συνοπτικές διαδικασίες παύση λειτουργίας των εταιρειών και απόλυση όλων των εργαζομένων. Το πιο εξοργιστικό από όλα μάλιστα ήταν η απαίτηση να μην δοθεί καμμία αποζημίωση στους υπαλλήλους που θα χάσουν την δουλειά τους.
ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης θα αναδιαρθρώνονταν χωρίς να κλείσουν. Με αυτόν τον τρόπο ο κυβερνητικός σχηματισμός θα πετύχαινε να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις τις οποίες συνάντησε και με την ΕΡΤ. Στο Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα θεωρείτο «κατάκτηση» η συγκεκριμένη εξέλιξη, και απέμενε μόνο η έγκριση από την Τρόικα η οποία δεν ήρθε ποτέ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν αυτή που εξέφρασε πρώτη τις αντιρρήσεις της.
Η άρνηση ήρθε μέσω ενός e-mail το οποίο εστάλη στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρα, καθώς και την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά, η οποία μετέφερε και τις εξελίξεις στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι αποφασισμένη να «δώσει μάχες», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πρόκειται να πάρει το ζήτημα πάνω του.
Έχει μάλιστα ετοιμάσει την ρητορική της, και στις διαπραγματεύσεις είναι έτοιμη να υποστηρίξει πως το σχέδιό της για την «εν λειτουργία» αναδιάρθρωση θα αποφέρει μεγαλύτερα οφέλη στο Δημόσιο εν συγκρίσει με αυτό του «ξαφνικού θανάτου».
Η κυβέρνηση «τρέχει» να προλάβει τις εξελίξεις και για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναθέσει σε συμβούλους να εξετάσουν και τα δύο σενάρια τόσο τα οφέλη όσο και τα αρνητικά τους, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν ανεβάσει την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών και οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές. Στην μέση βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία από την μία έχει να αντιμετωπίσει την σκληρή στάση των δανειστών, οι οποίοι δεν έχουν ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και αντιμετωπίζουν τα πάντα με νούμερα. Από την άλλη, έχει απέναντί της τόσο την αντιπολίτευση η οποία «περιμένει» μία εξέλιξη σαν και αυτή της ΕΡΤ προκειμένου να ξαναβγεί στην μάχη, και από την άλλη έχει και τους εργαζομένους οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να απολυθούν χωρίς να λάβουν καν αποζημιώσεις.
Το θέμα συνδέεται πάντως άμεσα με την ρευστότητα, καθώς η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Οκτωβρίου.
Γεννηματά: Τα όπλα μας είναι τα επιχειρήματά μας
Η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στους δημοσιογράφους επί του θέματος τόνισε
πως: «Στείλαμε την περασμένη εβδομάδα πρόταση που ετοιμάσαμε –την είχε
κάνει αποδεκτή το υπουργείο Οικονομικών», συνέχισε λέγοντας πως και ο
πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να
σταλεί και στην Τρόικα.Ουσιαστικά η πρόταση των Τροϊκανών ισοδυναμούσε με πτώχευση και ειδικά για την ΕΑΣ, σύμφωνα με την Φώφη Γεννηματά, «κάνουν λάθος καθώς λένε πως χρειάζεται 144 εκατ. ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Εμείς λέμε 30 εκάτ και ότι θα επιστραφούν στο Δημόσιο μέσα από την λειτουργία της εταιρείας».
«Μίλησα με Σαμαρά μου είπε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα αλλά πάμε για μάχη» είπε η κυρία Γεννηματά. «Τα όπλα μας είναι τα επιχειρήματα μας» είπε η Φώφη Γεννηματά.
Ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης
Προτού πάντως ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε ελληνικό έδαφος,
εξετάζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αποστολή ενός e-mail από το
υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αυτήν την φορά, προς την Τρόικα, προκειμένου
να παρουσιαστούν για άλλη μία φορά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης.Η κυβέρνηση θέλει να πετύχει το κλείσιμο της ΕΛΒΟ, και για την ΕΑΣ, να κλείσουν τα εργοστάσια σε Κύμη και Ήπειρο. Ωστόσο θέλει να διατηρηθούν τα εργοστάσια πυρομαχικών που βρίσκονται στο Λαύριο και τον Υμηττό και σταδιακά να οδηγηθούν σε συγχώνευση οι εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στην Ελευσίνα με το Λαύριο και τον Υμηττό.
Όσον αφορά την ΛΑΡΚΟ το σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε την πώλησή της χωρίς να κλείσει και παράλληλα να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.
Φωτογραφίες: Eurokinissi
koolnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου