Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ομπάμα: «Δεν μπορούμε να βλέπουμε ως λύση στην Ελλάδα τη λιτότητα», δήλωσε μετά την συνάντησή του με τον Σαμαρά.ΒΙΝΤΕΟ

Ομπάμα ΣαμαράςΣαμαράς: «Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων» - Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίαςί τις 23:00 ώρα Ελλάδας ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο. Ο Αντώνης Σαμαράς εισήλθε στον Λευκό Οίκο λίγο πριν από τις 21.55 ώρα Ελλάδας.


Στις δηλώσεις που έγιναν μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι η παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού αποδεικνύει τις στενές σχέσεις των δύο λαών που ξεπερνούν τις κυβερνήσεις. Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε σημαντικές τις ενέργειες που γίνονται στην Ελλάδα γεγονός το οποίο θα αποδεσμεύσει τον ελληνικό λαό και δήλωσε πεπεισμένος ότι θα συνεχισθούν οι δομικές αλλαγές. «Στις προσκλήσεις που σημειώνονται δεν μπορούμε να βλέπουμε την λιτότητα ως λύση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος. Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι σημαντική η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. » τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.

Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο Αντώνης Σαμαράς από την δική του πλευρά σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι δύο λαοί και οι δύο χώρες είναι κάτι περισσότερο από σύμμαχοι. Υποστηρίζουν τις ίδιες αξίες, την ελευθερία, τη Δημοκρατία και την ανεξαρτησία.Σε ότι αφορά το θέμα της οικονομίας ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουμε περάσει δύσκολα, οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες αλλά όχι μάταιες. Συμπλήρωσε ότι προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων που έχει φθάσει στο 60%. Ο Αντώνης Σαμαράς, συμπλήρωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει χάσει μέχρι τώρα το 25% του ΑΕΠ ενώ υπογράμμισε ότι αν πετύχει η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση η επιτυχία θα είναι και ευρωπαϊκή.
Σε ότι αφορά το γεωπολιτικό περιβάλλον ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες σταθεροποίησης ενός αποσταθεροποιημένου περιβάλλοντος στην περιοχή ενώ τα κύρια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η παράνομη μετανάστευση, οι εσωτερικές αναταραχές σε κοντινές χώρες και η τρομοκρατία. «Οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να είναι μάταιες» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι οι νέες προτάσεις για το κυπριακό ανοίγουν ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας.Σχετικά με το κυπριακό είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.
Ενώ όσον αφορά στα κοιτάσματα του φυσικού αερίου ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικά αποθέματα στην περιοχή. Σημείωσε επίσης ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο έργο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία κατά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο αποτελείτο από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς. Συμμετείχαν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Συνάντηση Κέρι - Σαμαρά
Λίγο μετά τις 8μμ (ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι. Στις 21:55 (ώρα Ελλάδας) θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για το ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα διαρκέσει 55 λεπτά.
Τον Αντώνη Σαμαρά υποδέχθηκαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αξιωματούχοι της εθιμοτυπίας, όπως συνηθίζεται, ενώ προσερχόμενος ο πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις κατά την είσοδο ενώ στο τέλος της σημείωσε ότι έγινε σε καλό και θετικό κλίμα.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δηλώσεις της μετά την συνάντηση Σαμαρά - Κέρι αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι αλληλέγγυος στον αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός για τις μεταρρυθμίσεις ενώ με τον έλληνα πρωθυπουργό συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και ζητήματα συνεργασίας των δύο χωρών.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ορίστηκε πριν λίγα 24ωρα, προκειμένου η συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά και Ομπάμα να επικεντρωθεί στα θέματα της οικονομίας και της ενέργειας.

Washington Post: «Ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει την ψήφο εμπιστοσύνης του Μπαράκ Ομπάμα»
Άρθρο για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ δημοσίευσε η εφημερίδα The Washington Post την Πέμπτη. Στο άρθρο με τίτλο: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί τη χώρα (του) ως "προπύργιο σταθερότητας"» η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει την «ψήφο εμπιστοσύνης» του Μπαράκ Ομπάμα.

«Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη ενός Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον διεθνή δανεισμό της χώρας το 2010, ο Αντώνης Σαμαράς ήλθε στην Ουάσινγκτον για να προωθήσει την πληττόμενη από την κρίση χώρα του ως μια πηγή σταθερότητας σε μια περιφέρεια που αντιμετωπίζει προβλήματα» αναφέρει το άρθρο.

«Πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα την Πέμπτη, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν γεωπολιτικό ρόλο "ως ένα προπύργιο σταθερότητας" στην Ανατολική Μεσόγειο. Δοθεισών των νέων ανακαλύψεων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο και τη συμφωνία για ένα νέο αγωγό, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας, ο Σαμαράς προσβλέπει η χώρα του να αποτελέσει έναν πάροχο ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη» αναφέρει το δημοσίευμα.

«"Αν είχα έλθει εδώ πριν από ένα χρόνο, θα βλέπατε την Ελλάδα ως μια ασταθή χώρα σε μια περιφέρεια σταθερότητας. Τώρα φαινόμαστε μια χαρά σε σύγκριση με την περιφέρεια", αστειεύτηκε κατά τη συνάντησή του» με μέλη της συντακτικής ομάδας της Washington Post, ο Έλληνας πρωθυπουργός

«Ο Σαμαράς επιδιώκει να λάβει μια ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ομπάμα και υποστήριξη στην προσπάθειά του να επανέλθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα.

» Η χώρα έχει εισέλθει στον τέταρτο χρόνο σε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για τα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την πτώχευση και την έξοδο από την ευρωζώνη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ένα διαρθρωτικό (πρωτογενές) πλεόνασμα φέτος, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο από μέρους των πιστωτών της για να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της», συνεχίζει το άρθρο της εφημερίδας.

«Ο Σαμαράς δεν δίστασε να περιγράψει τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα, καθώς η Ελλάδα διέρχεται τον έκτο χρόνο ύφεσης», κάτι που χαρακτήρισε ως «"ένα παγκόσμιο ρεκόρ μετά τη Μεγάλη Ύφεση", όπως το έθεσε. Η ανεργία έχει αυξηθεί αλματωδώς στο 27,5% και το ποσοστό υπερβαίνει το 60% μεταξύ των νέων» προστίθεται στο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.

«Η Ελλάδα έχει απολέσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ της, ενώ το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 40% και πλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. "Αντιμετωπίζουμε μια λεπτή κατάσταση. Χρειάζεται να δούμε απτές αποδείξεις ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ" δήλωσε ο πρωθυπουργός».

«Ο Σαμαράς επίσης περιέγραψε ένα πραγματικό πολιτικό πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα: την άνοδο εξτρεμιστικών κομμάτων στην Αριστερά και τη Δεξιά ως αποτέλεσμα της υψηλής ανεργίας. "Μπορεί οποιαδήποτε σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα ή χώρα μέλος του NATO να υφίσταται ένα τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας χωρίς να καταγράφονται αναταράξεις;" διερωτήθηκε. Μολαταύτα, παρότι η κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας ηγείται, έχασε τον τρίτο της εταίρο, είπε ότι είναι τώρα ισχυρότερη και με μεγαλύτερη συνοχή, επισημαίνοντας τις πρόσφατες δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή για την διοικητική μεταρρύθμιση του Δημοσίου» σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Παρά τις καταστροφικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης υπάρχει μια ατμόσφαιρα αλλαγής στην Ελλάδα, είπε ο Σαμαράς. Φέτος, η χώρα περιμένει 19 εκατομμύρια τουρίστες, έναν αριθμό-ρεκόρ, "μια βροχή ρευστότητας σε μια ξερή γη" όπως το έθεσε. Η συμφωνία για τον αγωγό TAP, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, είναι μια επένδυση 40 δισεκ. δολαρίων και ο Σαμαράς είναι αισιόδοξος ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η κυβέρνησή του συνεργάζεται παράλληλα στενά με το Ισραήλ και την Κύπρο για να καταρτίσουν κοινή ενεργειακή πολιτική» έγραψε η Washington Post.

«Με δεδομένες τις μόνιμες ανησυχίες περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και περί πολιτικής αστάθειας πριν από τις προηγούμενες εκλογές αυτές είναι σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης. Η Ελλάδα σκοπεύει να προσελκύσει επενδυτές και επενδυτικά ταμεία που θα χορηγήσουν φθηνή χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε μια οικονομία που πασχίζει να αποκτήσει πρόσβαση σε ρευστότητα» κατά το δημοσίευμα.

«Ήδη, καλωσορίζει Αμερικανούς επενδυτές στο γραφείο του και υπόσχεται "κόκκινα χαλιά αντί των συνηθισμένων ελληνικών γραφειοκρατικών προσκομμάτων" όπως το έθεσε» γράφει η Post.

Άρθρο της Handelsblatt

«Με αυτοπεποίθηση» μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Der Handelsblatt.

Το άρθρο υποστηρίζει ότι γι' αυτό και η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση απ' ότι πριν από ένα χρόνο.

«Αν τότε υπήρχε ανησυχία για Grexit, αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη, τώρα στις αγορές κυκλοφορεί ο όρος "Grecovery", που σημαίνει επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος αναφέρει, ακόμη, ότι με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει «να θέσει σε ευρύτερη βάση την επανεκκίνηση και να προβάλει τη μάλλον υποτιμημένη στην Ευρώπη γεωστρατηγική σημασία της χώρας του» και εξηγεί ότι «σε σύγκριση με την Τουρκία, η οποία εδώ και εβδομάδες κλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και παλεύει με μια επικίνδυνη εσωπολιτική πόλωση, η Ελλάδα, παρά την κρίση χρέους και την ύφεση, φαντάζει σχεδόν σαν νησίδα σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη».

Σύμφωνα με το άρθρο, «με τη μεταρρυθμιστική γραμμή του και την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών - ενάντια στις τεράστιες δημόσιες αντιδράσεις - ο Σαμαράς ενσαρκώνει επί του παρόντος αυτή τη σταθερότητα όσο κανένας άλλος Έλληνας πολιτικός» (τονίζει, επίσης, ότι «εφαρμόζει το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων συνεπέστερα από τον προκάτοχό του Παπανδρέου»).

Για αυτό, προσθέτει η εφημερίδα, ο κ. Σαμαράς «μπορεί να είναι βέβαιος για τη στήριξη του Ομπάμα», ο οποίος, όπως σημειώνεται, «από καιρό προειδοποιεί τους Ευρωπαίους να μη σφίξουν κι άλλο τη μέγκενη του προγράμματος λιτότητας στους Έλληνες».

Εκτιμά δε ότι αυτό συμβαίνει επειδή, όπως λέει, «το ρίσκο είναι κατά τους Αμερικανούς μεγάλο: Ο Σαμαράς μπορεί να πέσει και η διενέργεια πρόωρων εκλογών να φέρει στην εξουσία τον αριστερό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Τότε θα απειλούνταν το μέλλον της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, αλλά και η συμμετοχή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διατηρούν στην Σούδα μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακά σημαντικό εταίρο. «Τώρα, με την κατασκευή του ΤΑΡ, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία και θα κάνει πιο ανεξάρτητη την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης από τη Ρωσία, η χώρα αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Εκτός αυτών, υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα αερίου στις ελληνικές ακτές. Και γι' αυτόν τον λόγο ο Σαμαράς μπορεί να εμφανιστεί στον Ομπάμα με αυτοπεποίθηση», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Δημοσίευμα Bloomberg

«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα δείξει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ενώ η Ελλάδα προετοιμάζεται για περισσότερες συνομιλίες με τους πιστωτές για μια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο bloomberg.

Σημειώνει ότι όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος στην ατζέντα θα βρεθούν το κυπριακό, οι εμπορικές πρωτοβουλίες και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Η επίσκεψη μπορεί να δώσει στον Έλληνα πρωθυπουργό την ευκαιρία να στείλει μήνυμα στην Άγγελα Μέρκελ για χαλάρωση της λιτότητας», επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg και υπενθυμίζει ότι η συνάντηση προηγείται των γερμανικών εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου όπου η Καγκελάριος επιδιώκει τρίτη θητεία, με την υπόσχεση ότι η Γερμανία δεν θα μετριάσει την πίεση στην Ελλάδα να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να εξακολουθήσει να λαμβάνει βοήθεια, όπως συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Επίσης το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται μετά την έκθεση του ΔΝΤ το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον έκτο χρόνο ύφεσης και πιθανότητα να χρειαστεί περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη για να πετύχει τους στόχους διάσωσης.

Επιπλέον κάνει αναφορά στην ανεργία στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για επίπεδα ρεκόρ που έφτασαν στο 27,6% το Μάιο και στο 64,9% στις ηλικίες από 15 έως 24 ετών.

πηγή 
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου