Μήνυμα για επικείμενο ανασχηματισμό έστειλε ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης, με την απόφαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, να συσταθούν έξι νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών, που μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν.
Με την απόφαση του πρωθυπουργού, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δημιουργούνται θέσεις αναπληρωτών υπουργών στα εξής έξι υπουργεία: Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας- Θράκης, ενώ δημιουργείται και μια ακόμα θέση υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας – Πολιτισμού.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησαν να ακυρώσουν τη συζήτηση, που όμως εκ των πραγμάτων και λόγω της κίνησης φούντωσε και πάλι, και έλεγαν ότι η δημιουργία θέσεων αναπληρωτών υπουργών, δεν συνδέεται με τις όποιες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και με το χρόνο που θα γίνουν αυτές.
Μάλιστα, μιλούσαν απλά για «τεχνικό ζήτημα» και προέβαλλαν το επιχείρημα ότι πρέπει να έχουν όλα τα υπουργεία ενιαία δομή, στο πλαίσιο των νέων οργανογραμμάτων. Η επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου, όπως είναι λογικό, δεν πείθει και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το χρονικό σημείο που προχώρησε ο πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη κίνηση.
Είναι γνωστό ότι ο κ. Σαμαράς δεν είναι και πολύ ευχαριστημένος από το έργο πολλών υπουργών και αυτή η κίνηση του δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει πιο εύκολα στις αλλαγές που χρειάζονται, ενώ τον διευκολύνει έναντι και του ΠΑΣΟΚ που ζητάει να έχει και μεγαλύτερη συμμετοχή στην κυβέρνηση.
Η δημιουργία θέσεων αναπληρωτών υπουργών, σημαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως λένε οι πιο μυημένοι επί των προχωρημένων συζητήσεων στα ενδότερα της κεντρικής εξουσίας, ότι ο πρωθυπουργός μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να ενσωματώσει και άλλα στελέχη στο τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα, χωρίς ταυτόχρονα να αλλάξει τους υπουργούς.
Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρξει και ανανέωση στην κυβέρνηση, θα αξιοποιηθούν και νέα στελέχη, ενώ δεν θα σημειωθούν και καθυστερήσεις, ειδικά σε υπουργεία που έχουν πολλά ανοικτά θέματα και πρέπει πολύ γρήγορα να προχωρήσουν σε εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ο Αντώνης Μανιτάκης έχει να «τρέξει» το πρόγραμμα των απολύσεων στο δημόσιο και η θέσπιση θέσης αναπληρωτή, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει να υλοποιηθεί πιο γρήγορα και η συμφωνία με την τρόικα.
Όπως ήταν αναμενόμενο η δημιουργία των θέσεων των αναπληρωτών υπουργών, ενίσχυσε τη συζήτηση για το χρόνο των αλλαγών, τις οποίες πολλοί οριοθετούν για μετά το Πάσχα.
Εξάλλου, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης, έχουν συμφωνήσει ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες και πρέπει να γίνουν αλλαγές.
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου