Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΖΑΜΑΝ Η Τουρκία βασικός εταίρος στο Grecovery, καθώς η Ελλάδα άνοιξε την οικονομία της

 
Ένα αποκαλυπτικό άρθρο δημοσίευσε η Τούρκικη ΖΑΜΑΝ την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013 σχετικά με την οικονομική διείσδυση των Τούρκων επιχειρηματιών στις ελληνικές αγορές αλλά και κατ¨επέκταση, στις αγορές τις ευρωζώνης...

Ούτε στα πιο τρελά τους ονειρα Τούρκοι (και Κινέζοι για να μην ξεχνιόμαστε), δεν είχαν δει την οικονομική διείσδυση στην Ευρώπη, που τους προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ.


Βέβαια είναι στην φύση των καπιταλιστών να εξαπλώνονται. Εστω και με εθνική-κρατική συγκρότηση.


Αλλά εδώ τα πράγματα είναι πιο σοβαρά καθώς υπάρχουν και άλλα ζητήματα.


Στο άρθρο της ΖΑΜΑΝ, με τίτλο “Η Τουρκία θα είναι βασικός εταίρος στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας”. ο Μουσταφά Κουτλάι, ένας πολιτικός ερευνητής οικονομίας του Διεθνούς Στρατηγικού Οργανισμού Έρευνας της Άγκυρας (USAK), δηλώνει ότι “καθώς η Τουρκία είναι γεωγραφικά κοντά στην Ελλάδα και έχει μια αναπτυσσόμενη οικονομία σε ένα σημαντικό μέγεθος στην αγοράς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας”,

δηλώνοντας λίγο παρακάτω ότι η οικονομική κρίση οδήγησε την Ελλάδα να ανοίξει την οικονομία της, και ότι τώρα είναι ευκολότερο για τους Τούρκους επιχειρηματίες να διεισδύσουν στις ελληνικές αγορές καθώς κανείς δεν εξετάζει ποιος κάνει την επένδυση:

"Η Ελλάδα ήρε τα ψυχολογικά εμπόδια. Δεν είναι πλέον σημαντικό ποιος είναι αυτός που κάνει τις επενδύσεις".

Αίσθηση προκαλεί στο τέλος του άρθρου η τοποθέτηση του Sezai Εnis Tulça, καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Galatasaray.

"Αν και οι διαφωνίες για την Κύπρο και το Αιγαίο συνεχίζονται, η Ελλάδα έχει χαλαρώσει τη σταθερή θέση της κατά της Τουρκίας σε πολιτικά θέματα από τότε που η οικονομική κρίση έπληξετη χώρα".
 
Turkey to be key partner in Greece's economic recovery

15 September 2013
NESİBE HİCRET SOY, ANKARA

As Greece tries to overcome the results of the 2009 economic crisis with a boom in trade and tourism, Turkey is emerging as an important partner in the economic recovery of the crisis-hit country, experts have commented.

“Being geographically close to Greece and having a growing economy with a significant market size, Turkey plays a significant role in the economic development of Greece,” said Mustafa Kutlay, a political economy researcher at the International Strategic Research Organization (USAK), to Sunday's Zaman.
Η Τουρκία θα είναι βασικός εταίρος στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να ξεπεράσει τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης του 2009 με βραχίονα το εμπόριο και τον τουρισμό, η Τουρκία αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός εταίρος στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας που πλήττεται από την κρίση, σχολιάζουν οι ειδικοί.

“Καθώς η Τουρκία είναι γεωγραφικά κοντά στην Ελλάδα και έχει μια αναπτυσσόμενη οικονομία σε ένα σημαντικό μέγεθος στην αγοράς, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας”, δήλωσε στην Κυριακάτικη Zaman ο Μουσταφά Κουτλάι, ένας πολιτικός ερευνητής οικονομίας του Διεθνούς Στρατηγικού Οργανισμού Έρευνας (USAK).

Υπογραμμίζοντας τη σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών υπέρ της Ελλάδα το 2012, ο Kutlay δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ως πλεονέκτημα την αύξηση του όγκου των εξαγωγών της στην Τουρκία μετά την οικονομική κρίση.

Η Τουρκία έχει καταστεί μία από τις πιο σημαντικές εξαγωγικές αγορές για την Ελλάδα, των οποίων οι εξαγωγείς αύξησαν το εμπόριο στην αυξανόμενη τουρκική αγορά κατά περισσότερο από τρεις φορές από την έναρξη των ελληνικών οικονομικών προβλημάτων το 2008. Σύμφωνα με το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (TurkStat), οι εισαγωγές της Τουρκίας από την Ελλάδα ανήλθαν σε 3500 εκατομμύρια δολάρια (2,9 δισ. ευρώ) το 2012.

"Η αύξηση [του όγκου συναλλαγών με την Τουρκία] σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε δύο παράγοντες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εγχώρια οικονομική κρίση: η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών και του κόστους παραγωγής στην Ελλάδα και με τον ολοένα και πιο εξωστρεφή χαρακτήρα των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από την εξερεύνηση νέων αγορών λόγω της ύφεσης στην εγχώρια αγορά μετά την κρίση ", δήλωσε ο Kutlay.

Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία έχει καταστεί ο βασικός εταίρος των εξαγωγών στην Ελλάδα, το 11% των συνολικών εσόδων από τις εξαγωγές στην Ελλάδα το 2012. Οι κυριότερες ελληνικές εισαγωγές στην Τουρκία περιλαμβάνουν βαμβάκι, πλαστικό και πετρελαιοειδήpetroleum, ενώ οι τουρκικές εξαγωγές προς την
Ελλάδα περιλαμβάνουν αναταλλακτικά μηχανών, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τρόφιμα και αλιευτικό εξοπλισμό.

Στα συνολικά στατιστικά στοιχεία του εμπορίου, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα συνεχίσθηκε και φέτος, οι εξαγωγές παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε όγκο, κατά 14%.Το 2012, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε σε € 27.619.000, αντιπροσωπεύοντας το14,2% του ΑΕΠ στην Ελλάδα.

Τουρκικές εταιρείες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών και των μεταφορών επίσης ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Δηλώνοντας ότι η οικονομική κρίση οδήγησε την Ελλάδα να ανοίξει την οικονομία της, ο Kutlay δήλωσε ότι τώρα είναι ευκολότερο για τους Τούρκους επενδυτές να διεισδύσουν στις ελληνικό αγορές. "Η Ελλάδα ήρε τα ψυχολογικά εμπόδια.Δεν είναι πλέον σημαντικό ποιος είναι αυτός που κάνει τις επενδύσεις".

Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει τις εξαγωγές της με τις άλλες χώρες της ΕΕ και να αναδιαρθρώσει την οικονομίας της εντός της ευρωζώνης για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ο Kutlay τόνισε ότι η Τουρκία έχει μια σημαντική ικανότητα για να παράσχει οικονομική ανακούφιση στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.


Η Τουρκία έχει κάνει σημαντικές συνεισφορές στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα, επίσης. Τα τελευταία χρόνια, τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν γίνει ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς διακοπών για τους Τούρκους τουρίστες. Λόγω της μείωσης των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα, πολλοί τούρκοι πολίτες προτιμούν τα ελληνικά νησιά για τις διακοπές, αντί των τουρκικών ακτών.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 800.000 τουρίστες από την Τουρκία, οι οποίοι έχουν την τάση να ξοδεύουν πολύ περισσότερο από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, επισκέφθηκαν την Ελλάδα

φέτος. «Οι Έλληνες καταστηματάρχες θεωρούν έναν Τούρκο τουρίστα ίσο με 10 Γερμανούς [ή Ευρωπαίους] τουρίστες όσον αφορά το πόσα χρήματα ξοδεύουν. 
Ως εκ τούτου, η άρση των θεωρήσεις βίζας για τους Τούρκους πολίτες ώστε να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, είναι μια σημαντική πτυχή του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών," δήλωσε ο Sezai Εnis Tulça, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Galatasaray.

Με την θερινή περίοδο απαλλαγής από τη θεώρηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες το τρέχων έτος, η Ελλάδα έχει έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο σε δράση που επιτρέπει την ευκολότερη είσοδο σε κάποια ελληνικά νησιά για τουριστικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου, Τούρκοι πολίτες οι οποίοι έχουν απλό διαβατήριο, μπορούν να επισκεφθούν τα νησιά της Ρόδου, ​​Καστελόριζου, Χίου,Σάμου και Λέσβου, εφόσον υποβάλουν αίτηση για θεώρηση σε ταξιδιωτικά γραφεία της Τουρκίας τρεις ή τέσσερις ημέρες πριν από το ταξίδι τους.

Τονίζοντας ότι από τις αρχές του 2001, έχει υπάρξει μια αύξηση της συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του εμπορίου και της βιομηχανίας, ο Tulça είπε ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

"Αν και οι διαφωνίες για την Κύπρο και το Αιγαίο συνεχίζονται, η Ελλάδα έχει χαλαρώσει τη σταθερή θέση της κατά της Τουρκίας σε πολιτικά θέματα από τότε που η οικονομική κρίση έκπληξη τη χώρα ", πρόσθεσε.

Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news
 
 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου