Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ.....Μέρκελ προς Στάινμπρουκ: Δεσμεύομαι να συνεχίσω να πιέζω την Ελλάδα

Μέρκελ προς Στάινμπρουκ: Δεσμεύομαι να συνεχίσω να πιέζω την Ελλάδα  

Μέρκελ: "Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη ποιο θα είναι το ύψος ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα" - Επαναφέρει ο Στάινμπρουκ ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα και λέει ότι δεν πρόκειται για κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αλλά για τραπεζική κρίση

"Ξεχάστε τα ευρωομόλογα" ξεκαθάρισε στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ η Άγκελα Μέρκελ με αντίπαλο τον Πέερ Στάινμπρουκ προσπαθώντας να πείσει τους εκατομμύρια τηλεθεατές για το πόσο οφελημένη βγαίνει τελικά η Γερμανία από την ευρωκρίση αλλά και από τη διάσωση της Ελλάδας.
Σε μια συζήτηση με αρκετές εντάσεις και παρεμβάσεις από τους τέσσερις συντονιστές, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στην οικονομία, η καγκελάριος Μέρκελ έδωσε το στίγμα της για το λεγόμενο "ελληνικό πρόβλημα" λέγοντας πως ο ρόλος της είναι να συνεχίσει να πιέζει την Ελλάδα να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί. "Η Γερμανία πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις χώρες με οικονομικά προβλήματα", δήλωσε και απέκλεισε κατηγορηματικά την ελάφρυνση των χρεών για τις χώρες αυτές αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων. "Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη ποιο θα είναι το ύψος ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, είπε η Μέρκελ.  "Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Ο ρόλος μου είναι να συνεχίσω να τους πιέζω. Ο Σόιμπλε είχε πει από το 2012 ότι η Μπούντεσταγκ είναι αυτή που θα αποφασίσει."
"Με το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δε βοηθάμε μόνο τους εταίρους μας, αλλά στηρίζουμε με αυτό τον τρόπο και τις γερμανικές τράπεζες από τις οποίες είχαν δανειστεί οι ελληνικές επιχειρήσεις, και οι οποίες τώρα θα ήθελαν να τους επιστραφούν τα χρήματα.Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε κυκλοφορία το ευρώ, υπήρξαν προβλήματα και έγιναν λάθη".
H καγκελάριος επανέλαβε ότι η Ελλάδα "έγινε δεκτή χωρίς να πληρεί τα κριτήρια" και επισήμανε: "Η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ότι το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης".
"Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», διερωτήθηκε η Άγγελα Μέρκελ ."Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα", κατέληξε η Καγκελάριος.
Από τη μεριά του ο Π. Στάινμπρουκ, είπε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη δεν είναι κρίση χρέους αλλά τραπεζική κρίση και κάλεσε παράλληλα τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνοι για αυτή τη κρίση (οι τράπεζες) θα πρέπει να είναι και αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος της διάσωσης τους. Για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του SDP, ζήτησε να εφαρμοστεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για να βοηθηθεί η χώρα, όπως άλλωστε βοηθήθηκε και η Γερμανία από αυτό. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη δε πρόκειται να έρθει μέσα από πολιτικές λιτότητας. Ο ίδιος, έθεσε θέμα εισαγωγής κατώτατου μισθού στη Γερμανία, αφού όπως υποστήριξε, οι Γερμανοί εργαζόμενοι είναι οι πιο χαμηλόμισθοι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου