Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Εκλεψαν την παράσταση τα ρωσικά όπλα

 Εκλεψαν την παράσταση τα ρωσικά όπλα

Η IDEX είναι μεγαλύτερη έκθεση όπλων στη Μέση Ανατολή, η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Φέτος, συμμετείχαν με προϊόντα τους 35 εταιρείες από τη Ρωσία. Το περίπτερο της Ρωσίας επισκέφθηκαν πάνω από 300 μετέχοντες στην έκθεση και ειδικοί από διαφορετικές χώρες, καθώς και 15 επίσημες αντιπροσωπείες.
Για τις εντυπώσεις που δημιούργησαν τα ρωσικά όπλα στους ανθρώπους της «αγοράς», για τις προοπτικές των πωλήσεων, αλλά και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής έκθεσης, μιλάει στην εφημερίδα αμυντικών θεμάτων «Βογιενο-προμίσλενι κούριερ» (ΒΠΚ), ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, διευθυντής επί ειδικών θεμάτων της «Rosoboronexport», Νικολάι Ντιμιντιούκ.
ΕΡ: Τι καινούργιο παρουσιάσατε στην αγορά, σε ποιά οπλικά συστήματα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση;
ΑΠ: Η βάση της φετινής ρωσικής συμμετοχής ήταν ένα διαδραστικό εκθεσιακό συγκρότημα. Σε μια μεγάλη πανοραμική οθόνη, δείξαμε τα χερσαία οπλικά μας συστήματα αλλά και τα πολεμικά αεροσκάφη. Παρουσιάσαμε 20 από τα καλύτερα μας μοντέλα. Το συγκρότημα κατασκευάστηκε με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και έτσι, μπορέσαμε να προσομοιώσουμε πολύ ρεαλιστικά τις συνθήκες μάχης για τον ρωσικό εξοπλισμό, ενώ σε βοηθητικές οθόνες, εμφανίζονταν ταυτόχρονα τα λεπτομερή χαρακτηριστικά απόδοσης του εξοπλισμού. Η κύρια έμφαση δόθηκε στα χερσαία αμυντικά συστήματα. Το Uralvagonzavod έδειξε για πρώτη φορά τo αναβαθμισμένο άρμα μάχης, T-90, και το μοναδικό όχημα υποστήριξης πυρός BMPT, σε στατική επίδειξη.
Όπως ήταν αναμενόμενο, αυξημένη προσοχή των επισκεπτών του περιπτέρου είχε το τμήμα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας.
Ιορδανία και Εμιράτα
ΕΡ: Πώς εξελίσσεται η αμυντική και τεχνική συνεργασία με τον οικοδεσπότη της έκθεσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;
ΑΠ: Εξελίσσεται σταθερά. Δεν έχουμε μεγάλες εξελίξεις, αλλά η δουλειά δεν σταματά. Μεταξύ των μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, θα ήθελα να επισημάνω το σχέδιο του εκσυγχρονισμού των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, BMP-3.
ΕΡ: Έχουν γίνει κάποια πρακτικά βήματα για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης για την παραγωγή πυρομαχικών των 30 και των 100-mm για τα BMP-3;
ΑΠ: Έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις με την εξουσιοδοτημένη από τα Εμιράτα πλευρά, την εταιρεία BURKAN. Είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές. Οι εργασίες για το έργο, βρίσκονται στη φάση των διαπραγματεύσεων.
ΕΡ: Έχουμε πιθανότητες να μπούμε με σύγχρονα συστήματα αεράμυνας στην αγορά της Ιορδανίας;
ΑΠ: Λόγω της απότομης αύξησης του ρόλου των αεροπορικών επιθετικών μέσων, τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, φυσικά και μπορεί να ενδιαφέρουν τους ιορδανούς στρατιωτικούς. Λάβετε υπόψη ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβιετικά συστήματα που υπηρετούν ακόμα την άμυνα του βασιλείου. Έχουν αξιολογηθεί θετικά και χαίρουν της εκτίμησης των ιορδανών στρατιωτικών. Πάνω σε αυτή τη βάση, μπορούμε να μιλήσουμε για τον εκσυγχρονισμό τους.
ΕΡ: Ξεκίνησε να λειτουργεί το εργοστάσιο εκτοξευτών χειροβομβίδων «Χασίμ» στην Ιορδανία;
ΑΠ: Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2012 υπεγράφη το πρωτόκολλο παράδοσης του εργοστασίου και η παραγωγή των εκτοξευτών χειροβομβίδων θα ξεκινήσει φέτος. Το ρωσικό τμήμα του έργου έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία.
ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα, πολλά ειπώθηκαν περί συμβάσεων με τη Σαουδική Αραβία. Ποια είναι η τύχη τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου