Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για νομιμοποίηση εσόδων
από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’
εξακολούθηση, παραπέμπει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με βούλευμά του
19 από τους 21 συνολικά κατηγορούμενους στην υπόθεση του «μαύρου»
πολιτικού χρήματος, που φέρεται να προέρχεται από μίζες που ελάμβανε ο
άλλοτε κραταιός υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος για την
υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Όπως ορίστηκε, η δίκη θα διεξαχθεί στις 22 Απριλίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Το αμετάκλητο βούλευμα έρχεται λίγα 24ωρα μετά την βαριά καταδίκη του προφυλακισμένου πρώην υπουργού σε 8ετή κάθειρξη για αδικήματα υποβολής ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες.
Με το υπ. αριθμόν 545/2012 βούλευμά του το δικαστικό συμβούλιο διαφοροποιείται ως ένα βαθμό από την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Καραγιάννη και αφαιρεί από το αρχικό «κατηγορώ» της Δικαιοσύνης την επιβαρυντική περίσταση της σύστασης συμμορίας. Παράλληλα, απαλλάσσει δυο εκ των κατηγορουμένων την Αικατερίνη Σταμάτη και τον Ευτύχιο Ατσοπαρδή, ενώ διατάσσει και την παύση οριστικής δίωξης για επιμέρους πράξεις που φέρονται ότι τέλεσε μερίδα κατηγορουμένων.
Συγκεκριμένα, το δικαστικό συμβούλιο, παραπέμπει μόνο για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση τους: Ακη Τσοχατζόπουλο, Αστέριο Οικονομίδη, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Νίκο Ζήγρα. Γιώργο Σαχπατζίδη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννη Σμπώκο, Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, Νίκο Γεωγρουλάκη, Παναγιώτη Σταμάτη, Παντελή Ζαχαριάδη, Οράτιο Μελά, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Σπύρο Χατζηνικολάου, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανιτίδη, Νίκο Καρατζά, Γιώργο Κωνσταντάτο.
Η δικάσιμος αναμένεται να δοθεί σε ημερομηνία εντός των επόμενων δύο μηνών.
Παύση δίωξης και απαλλαγές
Αντίθετα, με το βούλευμα παύει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος της Γκούντρουν Τσοχατζόπούλου και του Άκη Τσοχατζόπουλου για μια πράξη ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος που αφορά στην αγορά ακινήτου στο Π. Ψυχικό το έτος 1997.Επίσης, τα μέλη του συμβουλίου Εφετών αποφάσισαν την οριστική παύση της ποινική δίωξη για την επιβαρυντική περίσταση της σύστασης οργάνωσης για όλους τους κατηγορούμενους.
Ακόμη, βάση του βουλεύματος, δεν απαγγέλλεται κατηγορία κατά της Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου για συμμετοχή στην οργάνωση, ενώ απαλλακτικό είναι το δικαστικό συμβούλιο για μια πράξη που αφορά στη Βίκυ Σταμάτη. Οι δικαστές αποφαίνονται ότι σε ό,τι αφορά την σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου δεν πρέπει να απαγγελθεί κατηγορία για την πράξη της ανάληψης των εμβασμάτων.
Το συμβούλιο, τέλος, έκρινε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προφυλάκιση των Άκη Τσοχατζόπουλου, Αστέριου Οικονομίδη, Ευφροσύνης Λαμπροπούλου, Γιώργου Σαχπατζίδη, Αρετής Τσοχατζοπούλου, Βίκυς Σταμάτης, Νικόλαου Ζήγρα και Ιωάννη Σμπώκου. Οι δικαστές απέρριψαν τα αιτήματα των κατηγορουμένων για αυτοπρόσωπες, αντικατάστασης προσωρινής κράτησης.
Τι είχε προτείνει ο εισαγγελέας
Στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Καραγιάννης, έκανε λόγο για μαύρο χρήμα, το οποίο προέρχεται από μίζες για την υπογραφή εξοπλιστικών και ζητούσε την παραπομπή σε δίκη 20 κατηγορουμένων.Στην πολυσέλιδη εισαγγελική πρόταση περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων, τρεις επισημάνσεις - κόλαφος για τον προφυλακισμένο Ακη Τσοχατζόπουλο και τους επίσης προσωρινά κρατούμενους Βίκυ Σταμάτη και Νικόλαο Ζήγρα, σύζυγο και εξάδελφο του πρώην υπουργού αντιστοίχως. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, η μεν Βίκυ Σταμάτη γνώριζε την προέλευση του πακτωλού χρημάτων που ξόδευε για τις ανάγκες της πολυτελούς διαβίωσής της, ο δε Νικόλαος Ζήγρας ναι μεν έδειξε πρόθεση να συνεργαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας, πλην όμως επιχείρησε να συσκοτίσει την έρευνα όταν έβλεπε ότι οι προβολείς της στρέφονταν προς άλλες, άγνωστες πτυχές της υπόθεσης.
Όσο για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο εισαγγελικός λειτουργός εμφανίζονταν σχεδόν πεπεισμένος ότι έχει φροντίσει με τη συνδρομή συγκατηγορουμένων του να «παρκάρει» μεγάλα ποσά, προερχόμενα από μίζες, σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως προκύπτει και από σημειώσεις και έγγραφα που κατασχέθηκαν στο γραφείο και στο σπίτι του πρώην υπουργού «που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο (μεταξύ άλλων σε Λιβύη, Λίβανο, Κίνα, Σιγκαπούρη)».
«Υπάρχουν χρήματα που δεν έχουν βρεθεί»
Και μπορεί, κατά τον εισαγγελέα, ο μεν Ζήγρας να μη συνεισέφερε στην πλήρη διαλεύκανση, οι δε συγκατηγορούμενοί του, όμως, και συγκεκριμένα οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη και Ιωάννης Σμπώκος, επίσης προφυλακισμένοι, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν οτιδήποτε για τις διαδρομές και τη φύλαξη του μαύρου χρήματος.
«Για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί όλων ότι δεν διαθέτουν πρόσβαση σε τέτοιο δίκτυο και σε χρήματα τοποθετημένα ιδίως στην αλλοδαπή και μάλιστα πριν ληφθούν οι απαντήσεις των αλλοδαπών Αρχών στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν υποβληθεί», ανέφερε ο εισαγγελέας και υπογράμμιζε: «Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των κατασχεθέντων βρέθηκαν σημειώσεις και έγγραφα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο (μεταξύ άλλων σε Λιβύη, Λίβανο, Κίνα, Σιγκαπούρη)».
«Η Βίκυ γνώριζε»
Για τη Βίκυ Σταμάτη, ο εισαγγελέας ανάφερε στην πρότασή του ότι «εκτός από την απόκτηση μιας κατοικίας, εξαιρετικά μεγάλης αξίας, που ήταν -και είναι- από τις ακριβότερες της Αθήνας, μεταξύ των κατασχεθέντων στο γραφείο και την οικία του Ακη Τσοχατζόπουλου βρέθηκαν διάφορα έγγραφα, από τα οποία προκύπτει η καταβολή από αυτήν εξαιρετικά μεγάλων ποσών για την απόκτηση καταναλωτικών αγαθών και η πραγματοποίηση δαπανών πολυτελούς διαβίωσης, σε βαθμό που είναι αδύνατον να μην τελούσε σε πλήρη γνώση της παράνομης προέλευσης του πακτωλού χρημάτων που είχε στη διάθεσή του ο πρώην υπουργός».
Εδώλιο για 20
Εκτός από τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τους επτά συγκατηγορούμενούς του που έχουν προφυλακιστεί, ο εισαγγελέας έδειχνε «εδώλιο» για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και για τους Ταλίτα Τσεκούρα, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Αικατερίνη Σταμάτη, Παναγιώτη Σταμάτη, Οράτιο Μελά, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Νίκο Γεωργουλάκη, Παντελή Ζαχαριάδη, Σπυρίδωνα Χατζηνικολάου, Γιώργο Κωνσταντάτο, Φώτη Αρβανίτη και Νίκο Καρατζά. Αντίθετα, ο εισαγγελέας ζητεί να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο εκπρόσωπος της offshore εταιρείας Bluebell, Ευτύχιος Ατσοπάρδης, κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου