Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους!'
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στην υφαλοκρηπίδα επέδωσε η ελληνική αντιπροσωπεία στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, έπειτα από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην Αμερικανική μεγαλούπολη και έχει συνάντηση με τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπα Κι-Μουν.
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στην υφαλοκρηπίδα επέδωσε η ελληνική αντιπροσωπεία στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, έπειτα από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην Αμερικανική μεγαλούπολη και έχει συνάντηση με τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπα Κι-Μουν.
Πριν βιαστείτε να πανηγυρίσετε ας δούμε τα γεγονότα με ψυχραιμία.Δεν έχω καμμία πρόθεση να υποβιβάσω το γεγονός απλά επιθυμώ να βάλω τα πράγματα στη θέση τους γιατί πολύ φοβάμαι πως πρόκειται για μια κίνηση φρου φρου κι αρώματα στα πλαίσια της διπλωματίας του θεαθήναι κι όχι της ουσίας.
Αρχικά ας δούμε τι σημαίνει ο όρος διακοίνωση. Γενικά ο όρος διακοίνωση χαρακτηρίζει την οποιαδήποτε προφορική ή γραπτή γνωστοποίηση ή κοινοποίηση.
Στις διεθνείς όμως διπλωματικές σχέσεις με τον όρο διακοίνωση (διεθνής όρος: note ή nota) χαρακτηρίζεται κυρίως το έγγραφο που ανταλλάσσεται μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών μίας Χώρας και των "εν τη Χώρα" διπλωματικών αντιπροσώπων (π.χ. Πρεσβευτών κ.λπ.) άλλων Χωρών.
Οι διακοινώσεις διακρίνονται σε υπογεγραμμένες (nota) και σε ρηματικές (verbe nota). Σύμφωνα δε με τα παλαιότερα έθιμα και οι απαντήσεις επ΄ αυτών διακρίνονταν αντίστοιχα σε υπογεγραμμένες επί υπογεγραμμένων και σε ρηματικές επί ρηματικών.
- Υπογεγραμμένη διακοίνωση συντάσσεται σε πρώτο πρόσωπο (π.χ. Έχω ή Έχουμε την τιμή κ.λπ.) και φέρει την υπογραφή του Προϊσταμένου της Αρχής από την οποία και εκδίδεται.
- Η Ρηματική διακοίνωση συντάσσεται στο τρίτο πρόσωπο (π.χ. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει την τιμήν κ.λπ.) και στο τέλος φέρει την σφραγίδα της Υπηρεσίας που την εκδίδει χωρίς υπογραφή. Συνήθως στο τέλος των ρηματικών διακοινώσεων προστίθενται φράσεις διεθνούς αβρότητας, όπως διαβεβαιώσεις υπολήψεων κ.λπ.
Και οι δύο παραπάνω τύποι φέρουν την ημερομηνία έκδοσης στο πάνω μέρος της πρώτης σελίδας υπό τον τίτλο της Αρχής που την εκδίδει.
Κατά τα παλαιότερα επίσης διπλωματικά έθιμα οι υπογεγραμμένες διακοινώσεις (υπογεγραμμένες επιστολές) αφορούσαν ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα ενώ αντίθετα με τις ρηματικές διακοινώσεις περισσότερο διεκπεραιώνονταν θέματα τρέχουσας φύσης.
Τώρα πάμε να δούμε τί σημαίνει υφαλοκριπίδα. Υφαλοκρηπίδα είναι η ζώνη που περιλαμβάνει τα δικαιώματα ενός κράτους στο βυθό της θάλασσας. Με άλλα λόγια υφαλοκρηπίδα είναι ο βυθός και το υπέδαφος όλων των θαλασσίων περιοχών που εκτείνονται πέραν της χωρικής θάλασσας μέχρι διακόσια ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης απ' όπου μετράται η χωρική θάλασσα (επομένως υφαλοκρηπίδα και χωρική θάλασσα μαζί δεν μπορούν να ξεπερνούν τα διακόσια μίλια από τις ακτογραμμές). Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα (κατοικημένα και βραχονησίδες) εφόσον μπορούν να συντηρήσουν ζωή.
Από την άλλη ΑΟΖ δηλαδή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), είναι «η περιοχή πέραν της χωρικής θάλασσας όπου το παράκτιο κράτος ασκεί το δικαίωμα της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των θαλασσίων πηγών».Όπως μας εξηγούν οι Μαρκεζίνης και Καρυώτης "Με βάση τα άρθρα 55-57 της νέας Σύμβασης του 1982 , ως ΑΟΖ ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης περιοχή σε πλάτος μέχρι 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης και εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση , εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων , του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας".
Eδώ να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ολάντ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες της Ελλάδας, μίλησε για "πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ευρώπης, ευρωπαϊκές πηγές και ευρωπαϊκούς υδρογονάνθρακες..."
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά
στο τέλος της συνέντευξης ο Ολάντ είπε :
"Αν μπορεί βεβαίως η Γαλλία, να συνεκμεταλλευθεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα θα το κάνει...."
Τώρα καλείστε να επιλέξετε αν θα πανηγυρίσετε ή όχι....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου