Διαφοροποιεί την τακτική απέναντι στις ομάδες που
κινητοποιούνται το κυβερνητικό επιτελείο χωρίς να σημαίνει ότι
εγκαταλείπει το δόγμα της πυγμής.
«Όπου χρειάζεται θα υπάρχει πυγμή και άμεση αντίδραση, όπου μπορούμε θα προσπαθούμε με διάλογο να λύνουμε όσα θέματα-αιτήματα είναι λογικά και δεν προκαλούν κόστος» εξηγεί κορυφαίος υπουργός.
Εξάλλου, τόσο ο Β. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανοίγει συνεχώς μέτωπα και να έρχεται σε αντιπαράθεση με τις κοινωνικές ομάδες.
«Όταν η κοινωνία πλήττεται δεν υπάρχει άλλη οδός από τη δυναμική παρέμβαση και την επιστράτευση» απαντούν στο Μαξίμου αναφερόμενοι στην υπόθεση των εργαζομένων του μετρό και των μέσων μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί και η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας για μη επίταξη όσο διαρκεί ο διάλογος με την ΠΝΟ. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να είναι για πολλές μέρες ακόμη δεμένα τα καράβια και να μην μπορούν να διακινηθούν προϊόντα και επιβάτες.
«Ο διάλογος έχει ημερομηνία έναρξης και ημερομηνία λήξης» σημειώνουν με νόημα κυβερνητικά στελέχη. Παρά την άρνηση της ΠΝΟ χθες να προσέλθει στο διάλογο ο υπουργός επιχειρεί με νέα πρόσκληση να δείξει ότι θέλει να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος και δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να δείξει πυγμή με άμεση επίταξη.
Ήδη πάντως στην Κρήτη οι αγρότες κινητοποιούνται καθώς έχουν πρόβλημα μεταφοράς των προϊόντων τους στην Αθήνα. Από τη στιγμή που οι αγρότες δεν κάνουν κινήσεις να κόψουν τη χώρα στα δυο και δεν πλήττουν το κοινωνικό σύνολο η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση και αντιθέτως έχει την υποχρέωση να αναζητήσει λύσεις, υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος.
Οι μόνες λύσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος είναι η εκταμίευση εντός του Φεβρουαρίου των 80 εκατ. ευρώ, που είναι το μισό ποσό από την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου και η ένταξη στο νυχτερινό τιμολόγιο του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος. Αν όμως η κυβέρνηση δεν ανακοινώσει σύντομα λύσεις, τότε οι αγρότες είναι πιθανόν να εξαγριωθούν και η κοινωνία να επιρρίψει ευθύνη στην κυβέρνηση.
Πολλοί θεωρούν ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας που αφορούν τη χρηματοδότηση της χώρας από τους κοινοτικού πόρους για την επόμενη επταετία, λόγω και των περικοπών που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πιθανόν να αποτελέσουν τον καταλύτη. Αν οι Ευρωπαίοι δεχθούν να δώσουν επιπλέον 2 δισ. ευρώ όπως προσπαθεί η κυβέρνηση τότε οι περικοπές δε θα είναι σημαντικές . Σε διαφορετική περίπτωση λόγω των περικοπών στην ΚΑΠ οι αγρότες θα έχουν ακόμη ένα άλλοθι για να μπουν από τους παράδρομους στη μέση των εθνικών οδών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου