Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Δώρο στην τρόικα και η παραλιακή

dwro-sthn-troika-kai-h-paraliakh 

Η μεταβίβαση κυριότητας όλων των τουριστικών φιλέτων της παραλιακής ζώνης στο Ταμείο Ιδιωτι­κοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που ελέγχεται από την τρόικα προωθείται μέσα από το νομοσχέδιο για τον νέο επενδυτι­κό νόμο. Έπειτα από περίπου 3 μήνες διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση φέρεται ότι υποχώρησε στη βούλη­ση της τρόικας και τροποποίησε την αρχική διάταξη που προέβλεπε έλεγχο του ελληνικού δημοσίου.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και παρεμβάσεις στα επενδυτικά κίνη­τρα και στις Fast Track επενδύσεις κατατίθεται έως την Παρασκευή στη Βουλή.
Το ζήτημα «παραλιακή ζώνη» αποκτά ειδική σημασία, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, μετά την επι­στροφή των επενδυτών του Κατάρ στον διαγωνισμό για το Ελληνικό (με την υπογραφή του non disclosure agreement με το ΤΑΙΠΕΔ) αλλά και την προαναγγελία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από ακίνη­τα του ελληνικού δημοσίου. Όπως ανέφερε, αυτό θα γίνει αρχικά για να δώσει πίσω τώρα «τα κεφάλαια που δανείστηκε η Ελλάδα για να ολοκλη­ρώσει το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων ύψους 11,3 δισ. ευρώ». Η ρύθμιση του Αναπτυξι­ακού Νόμου αφορά την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης Αττικής, από το Σούνιο έως τον Πειραιά. Ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει η Ελληνικό Α.Ε. και ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημι­ουργία Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.» η οποία θα διαχειρίζεται όλη την παραλιακή γραμμή, εξαιρουμέ­νων των 2 ακινήτων που είναι ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ. Αρχικά προβλεπόταν το ΤΑΙΠΕΔ να εκφέρει σύμφωνη γνώμη στα σχέδια αξιοποίησης που θα τε­λούσαν υπό την αιγίδα του ελληνι­κού δημοσίου.
Όμως η τρόικα φέρεται να διαφώ­νησε ζητώντας (και όπως φαίνεται επιβάλλοντας) τη μεταβίβαση κυ­ριότητας σε αυτή. Φέρεται, επίσης, να πέτυχε τον περιορισμό των φορο­λογικών κινήτρων με την εισαγωγή μίας ακόμη ρήτρας που προβλέπει ότι οι φοροαπαλλαγές θα δίδονται εφόσον επιτυγχάνονται οι δημοσιο­νομικοί στόχοι.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τη δυνατότητα κατα­βολής του 100% της επιχορήγησης κατά την έγκριση μίας επένδυσης και την προσκόμιση της εγγυητικής επιστολής, κάλυψης της ίδιας συμ­μετοχής και με άμεσα ρευστοποιή­σιμα πάγια στοιχεία της επιχείρησης τους, και για τις μεγάλες επενδύσεις μειώνεται το πλαφόν κύρωσης από τη Βουλή από τα 150 εκατ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ. Επίσης προβλέπονται νέες αλλαγές στην οργανωτική δομή της Γενικής Γραμματείας Στρατη­γικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Συστήνεται και θέση μετακλητού προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων.
Δίδονται κίνητρα για την επα­ναλειτουργία επιχειρήσεων, ακόμη και χωρίς αυτές να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους. Ανοίγει ο δρόμος επιδότησης και για συγκεκριμένες δράσεις μεταλλευτικών επιχειρή­σεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, περιορισμό της ρύπανσης του εδάφους, του υπε­δάφους, των υδάτων και της ατμό­σφαιρας και για ανακύκληση του ύδατος.
Επίσης, δίδεται το δικαίωμα διαμο­νής σε όσους κάνουν στρατηγικές επενδύσεις αλλά και σε όσους αγο­ράζουν ακίνητα. Προβλέπει την εξα­σφάλιση 5ετούς άδειας παραμονής στην Ελλάδα αν κάνουν επένδυση σε αγορά ακινήτου άνω των 300.000. Η άδεια θα ισχύει για τον επενδυτή αλλά και για τα μέλη της οικογένειάς του ή και για τα στελέχη της επιχεί­ρησης του.



Πηγή: 6 μέρες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου